Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази храна намалява холестерола и канцерогените в кръвта

07 март 2024, 11:13 часа

Обикновеният грах ще помогне на тялото да се отърве от холестерола, токсичните вещества и канцерогените. Това споделя руският кардиолог д-р Герман Ганделман, позовавайки се на проучвания на учени от Московския университет. Според него 100 грама от този продукт съдържат дневната нужда от груби влакна. Те предотвратяват навлизането на вредни вещества в кръвта.

Полезни свойства на граха

“При хранене в тялото навлизат холестерол, токсични вещества и канцерогени. И всичко това може да се абсорбира в кръвта от червата. Грубите влакна блокират този ефект и им пречат да направят това”, обяснява лекарят .

Лекар разкри как орехите влияят на холестерола

Освен това грахът съдържа приблизително три дневни норми колаген, допълва лекарят. Той е отговорен за еластичността на съдовата стена на окото. Колкото по-добре работят кръвоносните съдове, толкова по-добре е за ретината, отбелязва експертът.

Диетичните фибри в състава на зеленчука имат благоприятен ефект върху храносмилането:

  • стимулират чревната подвижност, помагайки за справяне със запека;
  • забавят процеса на смилане на храната, предпазвайки от излишните калории;
  • повлияват повишеното производство на хормони, които намаляват апетита;
  • активират метаболизма;
  • служат като храна за полезни микроорганизми;
  • потискат растежа на патогенната микрофлора.

Грахът е източник на лесноусвоим растителен протеин, близък до месото по съдържание на незаменими аминокиселини. По този показател той превъзхожда повечето други зеленчукови култури. В сухите пълнозърнести храни е 20-21%, а в зеления грах - 5-6%. Средностатистическият човек трябва да консумира най-малко 0,8 g протеин (растителен и животински) на 1 kg тегло дневно. Въз основа на това правило всеки може да изчисли количеството на необходимата порция бобови растения в диетата.

В сухия грах има малко мазнини - само 1-2 гр. По отношение на въглехидратите сухият грах също е лидер. Общото съдържание на калории е 298-360 kcal, в зависимост от сорта. Покълналият грах има 2,5 пъти по-ниско съдържание на калории - 124 kcal, вареният грах - 6 = 0-118 kcal. Консервираният грах съдържа само 55 kcal.

Основните витамини, на които е богат грахът:

  • ретинол (витамин А) - осигурява бърза регенерация на тъканите, нормализира функционирането на хормоналната система, подобрява състоянието на кожата;
  • β-каротин (провитамин А) - в комбинация с други вещества, помага за укрепване на костите и зъбния емайл, помага за възстановяване на зрението;
  • аскорбинова киселина (витамин С) - спомага за подобряване на имунитета, участва в нормализирането на функционирането на нервната система и защитата на тъканите от свободните радикали;
  • витамини от група В (пиридоксин, тиамин, рибофлавин, фолацин) - участват в метаболитните процеси и спомагат за забавяне на процеса на стареене на клетките.

По колко орехи на ден свалят холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес