Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри по колко фурми на ден са полезни за сърцето и червата

04 декември 2023, 15:17 часа
Реклама

Според руския гастроентеролог д-р Екатерина Кашух фурмите се считат за суперхрана заради високото си съдържание на хранителни вещества, особено калий и магнезий. Тези микроелементи са особено полезни за сърцето и кръвоносните съдове. Неслучайно фурмите се наричат храната на сърцето. Достатъчно е да се ядете по 3-4 броя от тях на ден.

Ползи от фурмите

„Магнезият влияе върху процесите на енергийния метаболизъм в клетките и играе важна роля в синтеза на протеини - това е необходимо за растежа и възстановяването на тъканите “, споделя лекарят

Витамин B6, съдържащ се във фурмите, участва в синтеза на аминокиселини и производството на серотонин, норепинефрин, допамин, които влияят на настроението, съня и апетита.

Напитката с фурми, която гони стреса и забързва метаболизма

Тези сушени плодове са с високо съдържание на фибри, които помагат за регулиране на чревната функция чрез стимулиране на перисталтиката. Освен това помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта.

Не трябва да се прекалява с тези сушени плофове, тъй като те са много калорични и повишават нивата на кръвната захар. Достатъчно е да ядете по 3-4 фурми на ден, за предпочитане през първата половина на деня, съветва специалистът.

Повече за калия:

  • Регулира нивата на течности - калият помага за управление на нивата на вода в клетките и тъканите, което е особено важно за правилната функция на сърцето и бъбреците.
  • Поддържа здравето на сърцето - адекватните нива на калий намаляват риска от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
  • Подобрява мускулната функция - калият е необходим за нормалната мускулна контракция и поддържането на мускулното здраве. Помага за предотвратяване на мускулни крампи.
  • Калият помага за укрепване на костите и намалява риска от остеопороза. Подпомага усвояването на калций, който е основният градивен елемент на костите.
  • Регулира нивата на кръвната захар - помага за подобряване на клетъчната чувствителност към инсулин и може да бъде от полза за диабетици.
  • Подпомага здравето на бъбреците - може също да помогне за намаляване на риска от камъни в бъбреците.

Освен фурмите, на калий са богати бананите, картофите, авокадото, спанакът, орехите и млякото.

Още: Може ли да се ядат фурми при диабет?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес