Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри какво се случва с кръвоносните съдове, когато ядете захар

11 декември 2023, 11:43 часа

Захарта е една от най-вредните съставки. Една от причините за развитието на инсулт, според кардиолога и кандидат на медицинските науки Анна Кореневич , е неправилното хранене и липсата на физическа активност.

Влиянието на захарта върху кръвоносните съдове

Освен това неправилното и небалансирано хранене, както и лакомията, са фактори, които увеличават риска от развитие на опасни заболявания. В резултат на това хората се сблъскват с проблема с наднорменото тегло и кръвоносните съдове, запушени с атеросклеротични плаки. Хората, които злоупотребяват с алкохол и пушат, също са изложени на риск.

Лекарят препоръчва да се избягват не само мазни храни и свинска мас, но и храни, съдържащи захар (сладкиши, продукти от бяло брашно, бързи зърнени храни, бял ориз и др.), а също така да се ограничи консумацията на храни с висок гликемичен индекс.

Сложете захар в праха за пране и вижте какво ще се случи

Въпреки че повечето от нас знаят, че холестеролът, солта и наситените мазнини могат да навредят на сърцето, захарта обикновено не е основен приоритет, когато става въпрос за здравето на сърцето.

Кардиологът Олег Варфоломеев говори за най-новите изследвания, които обясняват ефекта на захарта върху кръвоносните съдове. 

„Консумацията на твърде много захар може да е лошо за сърцето ви. Изследователите са открили, че диета с високо съдържание на „свободни захари“ – захари, добавени към храните или захари, които естествено се намират в плодови сокове, мед и сиропи – може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт. Захарта никога не е била третирана правилно, когато става дума за сърдечно здраве“, казва д-р Варфоломеев.

Според кардиолога редовната консумация на големи количества захар увеличава риска от развитие на диабет и затлъстяване. 

„Диабетът и затлъстяването са основни рискови фактори за коронарна болест на сърцето, която причинява инфаркт, и заболяване на периферните артерии, което може да доведе до инсулт“, казва кардиологът.

Поради тези способности, „високите нива на захар без съмнение увеличават риска от инсулт и инфаркт.

Повишените нива на кръвната захар, които се появяват при хора с неконтролиран диабет, могат да причинят високо кръвно налягане, което натоварва сърцето.

Преработената захар може също да повиши нивата на триглицеридите, вид мазнина, която естествено циркулира в кръвта. Високите нива на триглицериди са пряк страничен продукт от излишните богати на захар калории. 

“Хората, които редовно ядат противовъзпалителни храни, като сладки напитки, рафинирани зърна и преработени меса, имат по-висок риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които редовно ядат противовъзпалителни храни, като зехтин, домати, мазна риба, ядки и горски плодове , които намаляват възпалението в тялото”, казва кардиологът.

Още: Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако откажете захарта

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес