Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри какво се случва с корема преди инфаркт

21 февруари 2024, 22:59 часа
Реклама

Въпреки че инфарктът е една от клиничните форми на коронарна болест на сърцето, симптомите на заболяването могат да се появят не само в мускулния орган, разположен в средата на гръдния кош, но дори в корема, пръстите и зъбите. Руският кардиолог, общопрактикуващ лекар, телевизионен водещ Александър Мясников споделя, че болката в корема се появява на фона на инфаркт, тъй като сърцето е близо до тази област на тялото.

Болка в корема - симптом, който е предвестник на инфаркт

“Между другото, първото описание на класически инфаркт е коремна болка. Следователно, само усещането за парене зад гръдната кост невинаги показва проблем. Това може да е болка в стомаха, в пръстите, в ръцете и дори в зъбите ”, казва специалистът.

Тих инфаркт - симптомите, които всеки трябва да знае

Александър Мясников отбеляза, че ако се появят такива симптоми, е необходимо да се консултирате с лекар, тъй като болката, например в ръката, невинаги показва проблеми със ставите. Това често е признак на сърдечно заболяване.

Руският кардиолог д-р Анастасия Беленкая споделя, че по-често коремната болка се появява внезапно след физически или емоционален стрес и може да съвпадне с времето на хранене. В този случай болката има вълнообразен характер, с постепенно нарастване и става непоносима след 30-60 минути от началото на атаката.

Локализацията на болката се наблюдава в горната половина на корема, особено при инфаркт на миокарда, болката и се увеличава постепенно. Временно облекчение може да се осигури чрез прием на нитроглицерин. Атаката може да бъде придружена от гадене и дори повръщане, възможна е паника и страх от смъртта.

Пациентът обикновено е блед, има цианоза на устните, задух, кожата става влажна и студена, а езикът остава чист и влажен. Кръвното налягане често е ниско, но в първите часове на пристъпа може да бъде нормално. При изследване на корема трябва да се обърне специално внимание на напрежението в мускулите на коремната стена, състоянието на черния дроб, подуване на корема, дихателната дейност и наличието на признаци на дразнене на перитонеума.

Обикновено се наблюдава тахикардия с различни видове аритмии, докато сърдечните тонове са значително заглушени, дори изчезват, коментира още д-р Беленская.

Най-често симптоматиката и при двата пола включва следните оплаквания:

  • Болка в гърдите - може да се локализира още в областите ръце, гръб, врат, челюст. Невинаи е постоянна, понякога продължителността е 1-2 минути, понякога час или повече;
  • Недостиг на въздух - проблемите с дишането често са придружени от дискомфорт в гърдите, но задухът може да се появи и без болезни усещания в гърдите;
  • Внезапна поява на студена пот;
  • Замайване;
  • Отпадналост;
  • Необичайна умора;

Учени: Закуската по това време предпазва от инфаркт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес