Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри как захарта влияе на черния дроб

06 октомври 2023, 16:11 часа

Руският лекар доктор Александър Мясников разкри как излишната захар в диетата влияе на черния дроб – той споделя, че тя допринася за развитието на неалкохолна хепатоза.

Как захарта влияе на черния дроб? 

Доктор Мясников потвърди в интервю, че алкохолът, особено консумиран в големи дози, е абсолютна отрова за черния дроб. Но не само той разрушава здравето на този орган. Например, според лекаря, излишната захар, консумирана от човек както в чист вид, така и като част от различни продукти, има пагубен ефект върху чернодробната тъкан.

„Излишната захар, заедно с бързите въглехидрати и висококалоричните храни, могат да причинят неалкохолна хепатоза, която се превръща първо в хепатит, а след това в рак“, предупреждава д-р Мясников.

Това е най-важният витамин за черния дроб - ето как е правилно да се приема
 

Лекарят напомни още, че коментираният орган помага на организма да разгражда лекарствата. Прекомерното приемане на лекарства или приемането им не по лекарско предписание, страстта към хранителните добавки и използването на непроверени или непознати средства - всичко това също има пагубен ефект върху чернодробната тъкан.

 „20 процента от всички токсични хепатити се дължат на билкови лекарства, включително метотрексат“, споделя лекарят.

Специалистът добавя, че коментираният орган най-често страда от склонност към преяждане, наднормено тегло и липса на движение. В допълнение, той е чувствителен към инфекции и отравяния, възникващи в тялото.

Лекарят обръща внимание и на факта, че хроничният хепатит, подобно на други чернодробни заболявания, може да се прояви с неочевидни симптоми: например болки в ставите.

Увреждането на чернодробните клетки неизбежно води до нарушаване на техните функции. Това може да се прояви под формата на няколко клинични и лабораторни синдрома (комбинации от симптоми).

Астеновегетативен синдром включва:

  • летаргия, повишена умора, слабост;
  • нарушение на съня (сънливост през деня, безсъние през нощта);
  • раздразнителност;

Диспептичен синдром включва:

  • болка и тежест в десния хипохондриум;
  • гадене, повръщане;
  • стомашни болки;
  • разстройства на изпражненията;

Синдромът на жълтеница е жълто оцветяване на кожата и лигавиците. Интензивността на проявата му може да варира - от едва забележимо пожълтяване на склерата (бялата мембрана на окото) до ясна промяна в цвета на кожата. Жълтеницата често е придружена от сърбеж по кожата. В допълнение, с развитието на цироза могат да се появят други промени: оток, уголемяване на корема поради натрупване на течност в коремната кухина (асцит), разширени вени на предната коремна стена (с появата на т.нар. глава на корема). медузите) и склонност към кървене.

Oще: Черният дроб ще стане като нов - тази напитка чисти всички токсини от него

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да замести назначеното лечение, както и да се използва за самолечение!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес