Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Промените, които настъпват по време на менопауза и как да се справите с тях

30 август 2023, 13:43 часа

Менопаузата е състояние, с което всяка жена се сблъсква след определена възраст. Има пряка връзка между по-ниските нива на естроген по време на периода преди менопауза и през самата менопауза и развитието на остеопороза. Ранната менопауза и продължителните периоди, при които нивата на хормоните са ниски и няма менструален цикъл или той е нередовен, могат да доведат до загуба на костна маса.

Остеопорозата е “тиха болест”, защото първоначално няма никакви симптоми. Много жени нямат представа, че имат остеопороза, докато засягането на костите не стане толкова голямо, че може внезапно напрежение, удар или падане да причинят фрактура на прешлен или дълги кости. Прешлените са с нарушена структура, когато болестта е в по-напреднал стадий, и това може да доведе до силни болки в гърба, промяна в позата на стоене, намаляване на височината и гръбначни деформации.

Защо жените трябва да се хранят по различен начин, когато навършат 40 години

По време на менопауза настъпва хормонален дисбаланс. Понижават се серумните концентрации на циркулиращия естроген, което води до някои физиологични промени като атрофия на половите органи и загуба на костна плътност. Тези промени са вследствие от значителното понижаване на естрадиола – Е2 и естрона – Е1. Е1 продължава да се произвежда чрез периферната ароматизация, докато нивата на Е2, който яйчниците произвеждат, се понижават. Яйчниците продължават да произвеждат тестостерон и андростендион, а това заедно с намаляване нивата на глобулина води до по-високи нива на свободни андрогени – мъжки полови хормони.

Понижаването на серумните концентрации на този глобулин се свързва с по-високия шанс от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Ниските нива на глобулин и повишеното централно затлъстяване са рискови фактори за поява на метаболитни болести. Жените, които са в менопауза, обикновено са с повишен общ холестерол, защото имат високи нива на лошия LDL холестерол, но понижени нива на добрия HDL холестерол, което може да създаде сърдечно-съдови проблеми.

Доста представителки на нежния пол натрупват излишни килограми по време на менопауза – средно около килограм на година. Засега не е доказано, че това е вследствие на хормоналния дисбаланс, но определено напредването на възрастта води до понижен разход на енергия и съответно напълняване.

По време на менопауза доста жени се оплакват и от сърцебиене, безсъние и повишаване на телесното тегло. От първата менструация до последната се наблюдават регулярни месечни промени в нивата на хормоните прогестерон и естроген, които имат невромодулиращ ефект. По време на прехода към менопауза тези хормонални промени придобиват нередовен ритъм на проява и се характеризират с все по-дълги периоди, в които нивата на естрогените значително намаляват.

Как да забавим менопаузата - ето кои храни ни идват на помощ!

Менопаузата има огромно влияние и върху желанието за секс и често води до понижено либидо, болка по време на полов акт и сухота във влагалището.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес