Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: При ниско кръвно и тахикардия проверете здравето си на този орган

05 февруари 2024, 13:15 часа

Руският лекар д-р Ирина Баранова споделя, че ниското кръвно и тахикардията може да издават проблем с щитовидната жлеза. Тя изброява и седем симптома, които могат да показват развитието на хипотиреоидизъм.

Ниско кръвно и тахикардия 

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони. Д-р Баранова съветва да се обърне внимание на състоянието на косата и ноктите, либидото и общото състояние на тялото.

Какво означава по-ниско кръвно налягане?

"Косата пада, ноктите стават тънки и чупливи. Защо се случва това? При хипотиреоидизъм е засегната секрецията на солна киселина. Протеините не се усвояват напълно, което води до липса на аминокиселини. Кератинът, който изгражда косата и ноктите, също е протеин. В резултат на лошото усвояване на кератина косата изтънява, губи блясъка си, накъсва се и пада прекомерно", отбелязва лекарката.

"Вторият признак е летаргия, астения, апатия и когнитивно увреждане. Звучи като анемия? Хипотиреоидизмът и анемията винаги вървят ръка за ръка. Там, където има анемия, да се търси хипотиреоидизъм", подчертава лекарят.

"Намалено или липсващо либидо, менструални нередности. Това се дължи на нарушаване на хормоналните нива. Килограмите не изчезват, колкото и да се опитвате. Това се дължи на метаболитни нарушения. При хипотиреоидизъм храненето на тъканите се нарушава и микроциркулацията се влошава. Калориите, които не изгаряте, се съхраняват като мазнини. Имайки предвид летаргията и апатията, не е изненадващо, че човек не иска да се движи", казва специалистът.

Друг симптом са винаги студените ръце и крака. Това се дължи на лоша микроциркулация в кожата. Причината е понижаване на кръвното налягане, което често се наблюдава при хипотиреоидизъм.

Лекарят споделя и под какви „маски” може да се появи хипотиреоидизъм. Те включват:

  • хипертония, анемия;
  • хроничен колит, гломерулонефрит;
  • полиартрит, миокардит, полисерозит;
  • депресия;
  • остеохондроза;
  • синдром на поликистозни яйчници;
  • склонност към продължителни инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища без треска.

Причини за хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът най-често се диагностицира при пациенти на възраст над 40 години. Жените са по-податливи на това заболяване. Наследственият фактор има значение. Ако някой от вашите близки роднини е бил диагностициран с подобно заболяване, тогава вие сте с овишен риск. Първичният хипотиреоидизъм може да се прояви леко, умерено или тежко. Причините за появата му се крият в йоден дефицит, вродени патологии на щитовидната жлеза и дифузна токсична гуша. Възможен е и автоимунен тиреоидит - случай, когато възникват ендокринни нарушения поради неправилно функциониране на имунната система.

Вторичният и третичният хипотиреоидизъм могат да бъдат причинени от наранявания, хронични заболявания, радиация и операции. Рискът от заболяване е висок при мозъчни тумори и намалена функция на хипофизата. Тези патологии изискват редовно наблюдение от ендокринолог.

Кардиолог разкри как ниското кръвно влияе на ставите

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес