Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: При хората с тези заболявания инфарктът и инсултът протичат без симптоми

09 юни 2023, 20:42 часа

Понякога инфарктът и инсултът може да протекат без симптоми. Това споделя руският лекар д-р Александър Мясников. 

Според него животозастрашаващите състояния могат да настъпят без изразени признаци, поради което често се игнорират.

Заболяванията, при които инфарктът и инсултът са без симптоми

Лекарят споделя, че голяма част от колегите му се сблъскват с факта, при който доста голям процент от пациентите в даден момент от живота си имат безболезнена форма на миокарден инфаркт.

Хората от тази кръвна група са с най-висок риск от инсулт преди 60 години

Д-р Мясников отбелязва, че липсата на болка при такива инфаркти е много опасна характеристика, тъй като те остават неидентифицирани и засегнатите хора не получават лечение. Междувременно лезиите, които се появяват в сърцето, допринасят за появата на усложнения, които могат да доведат до смърт. Известно е също, че хората със захарен диабет, деменция, атеросклероза, пушачите и злоупотребяващите с алкохол са податливи на безболезнени инфаркти. 

Що се отнася до микроинсулта, до появата му води запушване от кръвен съсирек в един от кръвоносните съдове, които захранват мозъка с кръв и кислород. Микроинсултът е временен, но често се появява като предупреждение за предстоящ истински инсулт. Той може да протече със симптоми, които обикновено са свързани с други състояния, като главоболие, изтръпване на която и да е част от тялото, проблеми с равновесието и координацията, замайване, чувствителност към силни звуци и ярка светлина.

3 симптома, които се проявяват при жените преди инсулт

Важно: Статията не замества консултацията и прегледа при специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес