Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пилешко месо - как влияе на пикочната киселина

23 октомври 2024, 20:00 часа

Дебатът дали яденето на пилешко е добро или лошо за нивата на пикочната киселина продължава от известно време. Някои хора се кълнат в ползите му, докато други смятат, че всъщност може да влоши състоянието.

Вижте още: Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

И така, пилешкото полезно ли е за пикочната киселина? Нека разгледаме по-подробно плюсовете и минусите на консумацията на пиле, ако имате завишени нива на пикочна киселина и разберете!

Пикочна киселина и пурини:

Някои храни съдържат пурини, които се превръщат в пикочна киселина в тялото. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, който обикновено се отделя с урината. Въпреки това, ако се произвежда твърде много пикочна киселина, тя може да се натрупа в кръвта и да образува кристали в ставите, което води до подагра.

Някои храни с високо съдържание на пурини трябва да се избягват, ако сте податливи на подагра или ако вече имате заболяване.

Те включват месо от органи, като черен дроб и бъбреци, както и аншоа, херинга, скумрия, сардини и пъстърва. Други храни с високо съдържание на пурини включват бобови растения, като боб и леща, мая и алкохол.

Съдържание на пурин в пилето:

Пилешкото се счита за храна с умерено съдържание на пурин. Това означава, че съдържа средно количество пурини. Съдържанието на пурин обаче ще варира в зависимост от частта от пилето, която ядете. Например, пилешките гърди имат по-ниско съдържание на пурини от тъмното месо или пилешката кожа.

Съдържание на наситени мазнини в пилето:

Пилешката кожа е с високо съдържание на наситени мазнини, което може да повиши нивата на пикочната киселина. Ако се опитвате да контролирате нивата на пикочна киселина, най-добре е да премахнете кожата от пилето, преди да го сготвите. Освен това трябва да избягвате да ядете пържено пиле или пиле, което е приготвено в масло или други масла.

6 предимства на яденето на пиле за пикочна киселина:

Един от основните аргументи в полза на пилешкото е, че то е постно протеинов източник. Това означава, че е с относително ниско съдържание на мазнини и калории, което може да бъде полезно, ако се опитвате да отслабнете или да управлявате нивата на пикочна киселина.

Някои предимства на пилешкото за хора с висока пикочна киселина са:

1. Храна с умерено съдържание на пурин:

Пилешкото е храна с умерено съдържание на пурини, което означава, че не съдържа високи нива на пурини, които могат да доведат до натрупване на пикочна киселина.

Вижте още: Кардиолог: Орехи - вдигат или свалят холестерола

2. Постен протеин:

Пилешкото е постно протеиново месо, така че е добър избор за хора, които се опитват да следят теглото си.

3. Ниско съдържание на наситени мазнини:

Пилешкото месо е с ниско съдържание на наситени мазнини, което е вид мазнина, която може да повиши нивата на холестерола .

4. Добър източник на ниацин:

Той е добър източник на ниацин, витамин, който помага да поддържате храносмилателната и нервната система здрави.

5. Осигурява фосфор:

Пилешкото е добър източник на фосфор, който е важен минерал, който помага да поддържате костите и зъбите здрави.

6. Осигурява селен:

Пилето е добър източник на селен, антиоксидант, който може да помогне за защита на клетките от увреждане.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес