Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пийте тази напитка вместо кафе 1-2 пъти седмично, тя съдържа желязо и калций

10 септември 2024, 13:19 часа

Руският диетолог д-р Алексей Кабанов препоръчва една ободряваща напитка като заместител на кафето - тя набавя на тялото калций и желязо и освен това е полезна за червата. 

Коя е тази напитка?

„За разлика от кафето, чаят матча съдържа много витамини и фибри, които са важни за функционирането на стомашно-чревния тракт. Осигурява антиоксидантна защита и помага за нормализиране на храносмилането”, обяснява д-р Кабанов.

Той допълва, че ползата от напитката е в нейния растителен състав. Протеини, фибри, минерали (желязо, калций), витамини А, С, хлорофил (естествен детокс) – всички тези компоненти са полезни, когато се консумират редовно и са необходими на тялото ни.

Кога кафето е вредно за мозъка?

„Но матча балансира между полза и вреда. Ако започнете да я пиете твърде често, ще има повече вреда. Не трябва да започвате всеки ден с такава концентрирана напитка. По-добре е да я пиете не повече от веднъж или два пъти седмично“, съветва експертът.

Защо матча е толкова полезна? 

Руският диетолог д-р Наталия Нефедова дава отговор на този въпрос.

Матча съдържа антиоксиданти или по-точно катехини. Това са съединения от групата на флавоноидите, които могат да помогнат в борбата със свободните радикали. Учени от университета в Колорадо доказаха, че матчата съдържа 137 пъти повече от тях, отколкото обикновения зелен чай. Благодарение на такава висока концентрация на катехини, продуктът може да бъде ефективно средство за предотвратяване на ревматоиден артрит и катаракта и да забави процеса на стареене.

Според няколко научни статии катехините, съдържащи се в зеления чай, могат да насърчат загубата на тегло и да нормализират метаболитните процеси в човешкото тяло. Разбира се, тези свойства са най-ефективни, когато се комбинират с физическа активност и правилно хранене.

"Според проучване на холандски учени пиенето на матча (под формата на напитка или блокче с добавки) може да подобри вниманието, концентрацията и когнитивните способности като цяло. Напитката може да подобри и настроението ви", кзва д-р Нефедова.

"Чаят Матча помага за контролиране на нивата на кръвната захар. Както показа проучване на китайски учени, редовната консумация на напитката може да помогне за намаляване на холестерола и нормализиране на нивата на кръвната захар и следователно за предотвратяване на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания", допълва експертът.

"Консумацията на матча може да помогне за възстановяване на черния дроб. Този резултат е даден от проучване на група ирански учени, проведено върху хора с мастна хепатоза - неалкохолна мастна чернодробна болест", споделя още д-р Нефедова.

Учени: Забравете за кафето, тази добавка ще ви ободри по-добре от него

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес