Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Отказът от месо увеличава риска от тези 2 коварни заболявания

10 октомври 2023, 10:28 часа

Отказът от месо е опасен, защото допринася за дефицит на витамини от група В, което води до сериозни последици за човек като инфаркт и инсулт. Това споделя руският диетолог д-р Маргарита Королева.

Инфаркт и инсулт след отказ от месо – каква е връзката

„Много хора днес се опитват да се откажат от месните продукти. Но като вземете такова решение импулсивно, без съгласието на лекар, можете сериозно да си навредите“, предупреждава диетологът.

По-специално, отбелязва специалистът, тялото на човек, който не яде месни продукти, започва да изпитва недостиг на витамини от В комплекс (съдържащи се главно в животинската храна или добре усвоени само от нея). Например, изключително трудно е да се получи витамин B12, витамин B6 или витамин B9 от растителни храни. Дефицитът на тези витамини уврежда съдовата система.

Лекар: В това месо има най-малко отрови и токсини

„Липсата на витамини от група В в организма може да доведе до повишаване на нивото на аминокиселината хомоцистеин, което от своя страна може да увеличи риска от атеросклеротично съдово увреждане“, пояснява д-р Королева.

По този начин дефицитът на витамини от група В при отказ от месо може да доведе човек до инсулт или инфаркт. Дефицитът на витамини B6 и B12 е особено тясно свързан с риска от тези заболявания, подчертава експертът.

При изключване на коментирания продукт той трябва да се компенсира с други продукти. Най-често това се случва непоследователно и стомашно-чревният тракт няма време да се възстанови. Това води до смущения в храносмилателната система, запек, диария и подуване на корема. Ако все пак сте решили да се откажете напълно от месните продукти, препоръчително е това да се случи постепенно с компенсация с други животински протеини (риба, яйца).

Лекарят допълва, че избягването на месни изделия увеличава риска от инсулт с 20%. За да предпазите съдовете си, изберете пълнозърнести храни и бобови храни с високо съдържание на фибри, бавно усвоими и с нисък гликемичен индекс, което помага да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни. Разтворимите фибри помагат за понижаване на нивата на холестерола.

Вегетарианската диета може да доведе до „холинова криза“. Холинът е хранително вещество, което е от съществено значение за здравето на мозъка и други функции. Червеното месо също съдържа витамин В12, който е свързан с формирането на нервната система. Неговият дефицит е изпълнен с изтръпване на крайниците, анемия и постоянна умора.

Още: По колко месо на ден трябва да ядат възрастните хора - ето какво разкри лекар

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес