Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Над колко кафета на ден е рисково да приемаме

04 октомври 2024, 19:59 часа

Кафето е любимата напитка на милиони хора по света, но въпросът за безопасната консумация на кофеин често предизвиква притеснения. Колко кафе можем да пием, без да навредим на здравето си? Отговорът на този въпрос зависи от множество фактори, включително теглото и здравословното състояние на човек. В тази статия ще разгледаме препоръките на диетолозите и рисковете, свързани с прекомерната консумация на кафе.

По колко кафе е безопасно да пием?

Според руския диетолог д-р Антонина Стародубова, безопасната доза кафе е индивидуална и зависи основно от телесното тегло. За да определим колко кофеин можем да приемем, специалистите препоръчват формула, базирана на теглото: 3 mg кофеин на 1 килограм телесно тегло. Например, човек с тегло от 70 кг може да консумира до 210 мг кофеин на ден, което се равнява на около три малки чаши еспресо или пет-шест чаши черен чай. Това количество е общоприето като безопасно за повечето здрави възрастни.

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

Какви са ползите и рисковете от кафето?

Кафето е известно със своите стимулиращи свойства върху централната нервна система. В умерени количества, то може да повиши тонуса, да подобри концентрацията и да осигури прилив на енергия. Тези ефекти го правят особено популярно сред хората с активен начин на живот, които нямат здравословни проблеми, свързани със сърцето или нервната система.

От друга страна, прекомерната консумация на кафе може да има негативни последици. При пиене на повече от три чаши на ден, рискът от странични ефекти значително нараства. Симптоми като нарушения на съня, чупливи кости, раздразнителност и проблеми с концентрацията са само някои от проблемите, свързани с прекалено много кофеин. Според д-р Стародубова, повече от пет чаши кафе на ден могат да доведат до сериозни здравословни усложнения.

кафе

Кога трябва да сме особено внимателни?

Някои хора трябва да бъдат по-внимателни с консумацията на кафе, особено ако страдат от определени заболявания. Хората със сърдечно-съдови проблеми или стомашно-чревни разстройства трябва да ограничат или дори да избягват кафето, тъй като кофеинът може да обостри симптомите. Също така, ако изпитвате световъртеж, главоболие, прекомерна нервност или проблеми със съня след консумация на кафе, това може да е сигнал, че приемате повече кофеин, отколкото е препоръчително.

Други симптоми, които могат да сигнализират за прекомерна консумация на кофеин, включват чести позиви за уриниране, повишена сърдечна честота и депресивно състояние. В такива случаи, намаляването на количеството кафе или преминаването към напитки без кофеин може да бъде добър вариант.

Каква е препоръчителната доза кафе на ден?

Кафето е прекрасен начин да започнем деня си, но прекомерната му консумация може да доведе до нежелани странични ефекти. За повечето здрави хора безопасната доза е около три чаши на ден, в зависимост от телесното тегло. Важно е да наблюдаваме собствените си реакции към напитката и да се съобразяваме с индивидуалните нужди на организма си. Ако изпитвате някои от споменатите симптоми или имате съществуващи здравословни проблеми, най-добре е да се консултирате с лекар, преди да продължите с консумацията на кафе.

Важно: Тази статия не заменя консултацията със специалист. Ако имате здравословни проблеми или се притеснявате за консумацията на кафе, обърнете се към медицински професионалист за индивидуален съвет.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес