Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Липсата на витамин D увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания

12 юли 2023, 10:09 часа
Реклама

Приемането на витамин D под формата на хранителна добавка може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания при хора над 60-годишна възраст. Добавянето на витамина към менюто намалява риска от развитие на сърдечно-съдови усложнения и ефективността на такива добавки става по-висока при възрастни мъже и жени, които приемат лекарства за сърце.

До тези изводи достигнаха изследователи от Австралийския медицински изследователски институт Бергхофер. В изследването, продължило 6 години, взели участие над 21 000 мъже и жени между 60 и 84-годишна възраст. Те приемали всеки месец витамин D или плацебо в продължение на 5 години, след което били подложени на обстоен медицински преглед. Резултатите показали каква е ролята на витамин D в превенцията на различни болести.

Храните, които хората над 60-годишна възраст, трябва да консумират ежедневно

Едва 6% от хората, които са приемали добавката, са имали обостряне на сърдечно-съдовите проблеми по време на проучването. В плацебо групата този процент е 19. Приеманата доза витамин D е била сравнително висока – 60 000 международни единици месечно.

Витамин D е изключително важен за здравето и има множество ползи за организма. Ето някои от тях:

• Важен е за здравето на костите

Витамин D играе ключова роля в абсорбирането на калций и фосфор от храната, което е съществено за здравето на костите. Той помага в изграждането и поддържането на силни кости и зъби, както и намалява риска от остеопороза.

• Повишава имунната система

Витамин D има важна роля в подкрепата на имунната система и борбата с инфекции. Той помага на белите кръвни клетки да се борят с бактерии и вируси и може да намали риска от различни болести, включително респираторни инфекции.

3 симптома, сигнализиращи за опасен дефицит на витамин D

• Поддържа здравето на сърцето

Някои изследвания свързват ниското ниво на витамин D с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания като хипертония, инфаркт на миокарда и инсулт. Витамин D помага за поддържането на здравето на сърцето и регулира кръвното налягане.

• Оказва благоприятно влияние на мозъка

Витамин D играе роля в нормалното развитие и функциониране на мозъка. Някои изследвания свързват ниското ниво на витамин D с повишен риск от деменция, депресия и други проблеми с психичното здраве.

За да получите достатъчно количество витамин D по естествен начин, трябва да се излагате на слънце, да консумирате храни, които са богати на витамин D като яйца, млечни продукти и риба.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес