Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Липсата на физическа активност атакува чревното здраве

21 октомври 2024, 16:10 часа

Редовната физическа активност е не само начин да останете във форма, но може да има значително въздействие върху общото благосъстояние, както и да поддържа здравето на червата.

Вижте още: Чай от тази подправка ликвидира настинките

Такива резултати показва систематичен преглед, публикуван в списание „Nutrienti“, който показва положителни резултати за здравето на червата на онези субекти, които се движат активно.

Според Eating Well е установено, че хората, които се занимават с умерена до интензивна физическа активност за поне 30 минути три пъти седмично, имат значително по-здрави черва в сравнение с тези, които спортуват по-рядко.

Въпреки това, поради преобладаващо заседналия начин на живот, мнозина нямат достатъчно време за движение, а липсата може да има отрицателно въздействие върху здравето на червата.

Диетолозите Дестини Муди и Джана Маси откриха как липсата на физическа активност се отразява на здравето на червата.

Отслабването е по-трудно

Редовните упражнения помагат за ускоряване на метаболизма, което улеснява процеса на отслабване. Диетологът Муди посочва, че „метаболизмът работи по-добре с редовни упражнения, които могат да предотвратят натрупването на излишни мазнини“. Поддържането на здравословно телесно тегло е свързано с разнообразна микробиота и намалена чревна пропускливост.

Рискът от възпаление се увеличава

Известно е, че упражненията имат противовъзпалителен ефект, особено върху имунната система, така че ако не спортувате, всъщност се поставяте в ситуация, в която сте по-податливи на болести и възпаления.

„Индивидите, които са неактивни, могат да получат хронично възпаление, което може да отслаби целостта на чревната стена и да доведе до повишена чревна пропускливост“, казва диетологът и треньор Джана Маси.

Намалява се приемът на здравословни въглехидрати

Активните хора са склонни да консумират повече богати на фибри въглехидрати, които са ключови за здравето на червата. Липсата на движение може да намали приема на тези полезни храни и да насърчи консумацията на храни, които всъщност не са толкова питателни за тялото.

Мууди добавя, че „въглехидратите, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, могат да подобрят храносмилането и да допринесат за здравето на червата“. Ето защо е препоръчително да ги ядете, особено ако не се движите достатъчно.

Липсата на движение може да причини дисбаланс на чревните бактерии

„Упражненията насърчават растежа на полезни бактерии, които имат противовъзпалителен ефект и укрепват чревната бариера. „Без достатъчно активност лошите бактерии могат да поемат превес, което може да доведе до дисбиоза, дисбаланс, който може да допринесе за храносмилателни разстройства като синдром на раздразнените черва “, казва Маси.

Нивата на стрес могат да се повишат

Изследванията показват, че хроничният стрес може значително да повлияе на здравето на червата, като причини храносмилателни проблеми и бактериален дисбаланс. Редовните упражнения обаче помагат за намаляване на този стрес.

Вижте още: Топ 4 на най-полезните подправки - всеки трябва да ги има у дома

„Дългосрочният стрес може да причини много физиологични ефекти, пагубни за здравето на червата, включително свръхпроизводство на стомашна киселина, ускорено или забавено храносмилане и дисбаланс между добри и лоши бактерии“, посочва Муди.

Бавно храносмилане

Маси заключава, че "физическата активност насърчава чревната подвижност и помага на храната да се движи по-ефективно през храносмилателния тракт".

Заседналият начин на живот може да намали притока на кръв и да забави храносмилането, което води до запек, подуване на корема и дискомфорт. Редовната физическа активност допринася за редовността на храносмилането, като стимулира мускулните контракции в червата.

Направете промени в живота си за по-добро здраве на червата

За да предотвратите развитието на тези заболявания, диетолозите препоръчват да направите някои промени в живота си. Дори когато са малки, те могат да направят значителна разлика. Сред съветите диетолозите изтъкват:

– кратки разходки

– когато работите, комбинирайте седнало и изправено положение

– редовни почивки за упражнения

– включете малко движение в ежедневните си дейности, което не можете да забравите.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес