Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Къпините обострят тези заболявания

28 юли 2023, 15:52 часа

Къпините съдържат редица полезни вещества. Въпреки това, при наличие на определени заболявания, консумацията им може да доведе до обостряния. Това споделя руският диетолог д-р Михаил Гинзбург.

Според него тези вкусни плодове са изключително полезни както за добро здраве, така и за справяне с някои неразположения. Те съдържат флавоноиди, които имат противовъзпалителен ефект. Също така имат аналгетичен и антипиретичен ефект. Подобно на малините, тези вкусни плодове помагат при настинки.  

Хранителната им стойност е около 40 килокалории за 100 грама. Тези показатели са приблизително 20-30% по-ниски от тези на ябълките и същите 20-30% по-високи от зеленчуците (например, на тиквата). Препоръчителното количество плодове на ден за възрастен е 50-100 грама.

Къпините обострят тези заболявания

В някои случаи къпините могат да бъдат опасни за здравето, предупреждава диетологът. Това се отнася най-вече за пациенти с гастрити и пептични язви, особено по време на обостряне, тъй като в тези случаи малките плодчета могат да причинят болка, обяснява д-р Гинзбург.

Според лекаря плодовете на черницата на външен вид много приличат на къпината и нямат разлика с нея в калорийно отношение. Разликите могат да бъдат само в процентното съдържание на веществата в двата плода.

къпини

Къпината превъзхожда черницата единствено по отношение съдържанието на антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали в тялото. Последните могат да причинят сериозна вреда, ако нивата им станат твърде високи. Това може да се случи както при излагане на замърсители, цигарен дим, тала и при излагането на други токсични елементи. Според експерта повишеното количество свободни радикали в организма може да доведе до редица проблеми, включително диабет, сърдечни заболявания и рак.

Кой не трябва да яде къпини?

Фибрите в къпината са едно от най-важните хранителни вещества в състава на този плод. Те играят важна роля във всичко - от здравето на червата до намаляване на възпалението. За да поддържате здравето си и да предотвратите заболявания, трябва да се стремите да получавате от 25 до 30 грама фибри на ден. Консумирането на коментирания плод може да ви помогне да постигнете целта си. Една чаша горски плодове (около 145 грама) съдържа осем грама фибри, което е около една четвърт от необходимата дневна норма.

Къпината е полезна и за здравето на костите, тъй като съдържа 19,8 микрограма витамин К на 100 грама, или 21 процента от препоръчителната дневна доза. Витамин К е мастноразтворим елемент, който участва в производството на протеин, необходим за здрави кости и нормално съсирване на кръвта. Дефицитът му може да доведе до изтъняване на костите, фрактури и хематоми.

Коментираният плод е богат и на магнезий, който трябва да приемате всеки ден. Този минерал е важен за производството на енергия и образуването на протеини, както и за движението на мускулите и регулирането на състоянието на нервната система.

Още: Съвети при засаждане на КЪПИНИ: Опитните градинари споделят

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес