Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар каза колко часа сън ви трябва според възрастта, за да сте здрави

24 юни 2023, 04:30 часа

Учени от Университета Флиндърс откриха начин за бързо възстановяване след мозъчно сътресение. Оказа се, че то силно се влияе от качеството и режима на съня. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature and Science of Sleep.

Предишна работа върху животни показа, че дълбокият сън предизвиква активиране на глимфатичната система, която отделя бета-амилоидни протеини, както и тау протеини, които са свързани с хронична травматична енцефалопатия (CTE). Това заболяване е свързано с повтарящи се травматични мозъчни наранявания.

Това е първият симптом на висока кръвна захар

Сега експертите са проучили данните на спортисти, които са претърпели мозъчно сътресение. Сънят на субектите е изследван седем дни след мозъчното сътресение (остър стадий) и отново осем седмици след нараняването (подостър стадий). Авторите установяват, че подобряването на съня при участници със сътресение в сравнение с по-леките травми ускорява възстановяването. В допълнение, участниците са имали по-добро качество на съня през осемте седмици след нараняването в сравнение със съня веднага след сътресението.

В бъдеще екипът планира да проведе допълнителни изследвания с по-голяма извадка, както и да изследва други неврофизиологични и неврокогнитивни показатели.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес