Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Камъни в жлъчката - това са първите симптоми

09 октомври 2024, 16:06 часа

Често се случва човек дори да не знае, че има камък в жлъчката, тъй като може да отнеме много време, преди да се появят първите симптоми.

Жлъчните камъни се диагностицират все повече и повече сред населението всяка година. Смята се, че около един милион души се разболяват в Америка всяка година. Броят на хората, страдащи от камъни в жлъчката в нашия регион непрекъснато нараства, като жените страдат от него до два пъти по-често от мъжете.

Вижте още: Кардиолог: Първият симптом на висок холестерол се появява в очите

Камъни в жлъчката - симптоми

Симптомите на камъните в жлъчката могат да бъдат много добре прикрити и доста трудни за откриване, което със сигурност е утежняващо обстоятелство за диагностицирането им. Често се случва човек дори да не знае, че има камък в жлъчката, тъй като може да отнеме много време, преди да се появят първите симптоми или наличието им да се открие случайно - най-често с абдоминална ехография.

Понякога жлъчните камъни са толкова малки , че неусетно се изхвърлят от тялото, въпреки че могат да достигнат диаметър до 2,5 см и да причинят големи проблеми. Докато жлъчните камъни са в покой, пациентът няма симптоми, но когато се раздвижат и заседнат в жлъчния канал, причиняват много силна болка (жлъчна колика) под дясното ребро, която се разпространява към гърба, рамото и дясното рамо, а понякога се разпространява към гърдите, което причинява страх от инфаркт.

Често се появява гадене с повръщане, а след изхвърляне на съдържанието от стомаха не настъпва облекчение. Ако движението на камъните е свързано с възпаление ( възпаление на жлъчния мехур ), може да има повишаване на телесната температура, придружено от треска. Случва се жлъчен камък да затвори напълно жлъчния канал и по този начин да попречи на жлъчката да изтече в червата и да причини жълтеница. Симптомите на пристъп продължават от няколко минути до няколко часа и дори до няколко дни.

Как се образуват камъни в жлъчката

Въпреки че камъни в жлъчката могат да се образуват на всяка възраст, дори при бебета и малки деца, жлъчните камъни най-често се появяват на възраст между 30 и 60 години. Смята се, че основният виновник за появата на този проблем е прекомерната консумация на храни, богати на наситени мазнини (храни от животински произход), което се дължи на затлъстяването и повишаването на холестерола в кръвта с повишен риск от образуване на камъни в жлъчката. Ако черният ни дроб отделя твърде много холестерол, има пренасищане на жлъчката, образува се утайка и се отлага в жлъчния мехур и се образуват камъни в жлъчката. Приемът на хормони и противозачатъчни хапчета, особено по време на менопаузата, както и някои лекарства, които понижават холестерола, също повишават риска, както и атеросклерозата и диабетът. Някои храносмилателни проблеми също се смята , че причиняват камъни в жлъчката.

Неправилното хранене е една от основните причини за образуването на камъни, така че трябва да обърнете цялото си внимание на избора на храна. Храната може да намали или увеличи насищането на жлъчката с холестерол - което е основният фактор за развитието на холелитиаза. Някои храни могат да действат като средство за разтваряне на холестерола, което го прави по-малко опасен.

Жлъчната диета препоръчва хляб от пълнозърнесто брашно, сварен пълнозърнест ориз, твърда паста, без яйца. Разрешено е използването на постно месо, варено или на скара, както и риба, могат да се консумират нискомаслени сирена, зехтин и белтъци (жълтъците могат да предизвикат контракции). Зеленчуците се консумират варени, а плодовете в по-малки количества. Диетата при камъни в жлъчката предполага избягване на пържено, мазно, пълномаслени сирена и храни, богати на холестерол, сладки храни, твърде студени или горещи ястия и напитки. Не се препоръчват и зеленчуци, богати на целулоза, които същевременно предизвикват подуване - зеле, краставици, лук, карфиол и варива, пържени картофи и праз. Забранени са и кисели зеленчуци, всички видове оцет, силни чайове, кафе, алкохолни и студени напитки. Необходимо е да се изключат от диетата червен пипер, черен пипер, горчица и майонеза.

Строгите бързи диети, т.е. бързата загуба на тегло, са много опасни, тъй като могат да влошат заболяванията. При специфична диета всеки ден трябва да се приемат по 2 супени лъжици студено пресован зехтин , което ще осигури пълно изпразване и прочистване на черния дроб и жлъчния мехур и ще намали възможността от образуване на камъни в жлъчката.

Вижте още: Лекар: Как бирата влияе на кръвната захар и подходяща ли е за диабетици

Камъни в жлъчката - лечение

Има няколко метода за лечение на камъни в жлъчката. Ако жлъчните камъни са в покой и не създават проблеми, няма нужда от терапия, но се препоръчва диетична корекция и жлъчна диета - намален прием на мазнини, за която вече стана дума. Ако жлъчните камъни не са големи, те могат просто да бъдат отстранени с ултразвукови вълни - разбиване на жлъчните камъни, което се извършва амбулаторно и е напълно безболезнен метод. Холестериновият тип камъни в голяма част от случаите се отстраняват по неоперативни методи, особено когато камъкът е с малки размери, но ако е значително по-голям в диаметър, обикновено се прави лапароскопска или класическа хирургия.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес