Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Какво означават високите стойности на CRP в кръвта и защо е важно да го следим

16 октомври 2024, 15:06 часа

С-реактивният протеин (CRP) е протеин, произведен от черния дроб. Нивото на CRP се повишава, когато има възпаление в тялото. Един прост кръвен тест може да провери нивото на вашия С-реактивен протеин.

Вижте още: Бира - сваля или вдига кръвното налягане

Тестът за високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP) е по-конкретен от стандартния тест за С-реактивен протеин. Това означава, че тестът с висока чувствителност може да открие по-малки увеличения на С-реактивния протеин, отколкото стандартният тест.

Тестът hs-CRP може да помогне да се покаже рискът от получаване на коронарна артериална болест. При коронарна артериална болест артериите на сърцето се стесняват. Стеснените артерии могат да доведат до инфаркт.

Защо е важно да изследвате CRP?

Вашият лекар може да назначи тест за С-реактивен протеин, за да:

- Проверите за инфекция

- За диагностициране на хронично възпалително заболяване, като ревматоиден артрит или лупус.

- Научите риска от сърдечни заболявания.

- Научите  какъв е рискът от втори инфаркт

CRP тестовете за сърдечни заболявания

Високото ниво на hs-CRP в кръвта е свързано с повишен риск от инфаркт. Също така, хората, които са имали инфаркт, са по-склонни да получат друг сърдечен удар, ако имат високо ниво на hs-CRP. Но техният риск намалява, когато нивото на hs-CRP е в типичния диапазон.

Тестът за hs-CRP не е за всеки. Тестът не показва причината за възпалението. Така че е възможно да имате високо ниво на hs-CRP, без това да засегне сърцето.

Тестът за hs-CRP може да бъде най-полезен за хора, които имат 10% до 20% шанс да получат инфаркт през следващите 10 години. Това е известно като междинен риск. Лекарят може да определи риска ви, като използва тестове, които разглеждат избора ви на начин на живот, семейна история и цялостно здраве.

Подготовка за теста

Тежки упражнения, като интензивни тренировки с тежести или дълго бягане, могат да причинят внезапен скок в нивото на С-реактивния протеин. Вашият лекар може да ви помоли да избягвате подобни дейности преди теста.

Някои лекарства могат да повлияят нивото на CRP . Уведомете вашия лекар за лекарствата, които приемате, включително тези, които сте закупили без рецепта.

Ако вашата кръвна проба ще се използва за други тестове, може да се наложи да избягвате храна или напитки за период преди теста. Например, ако имате тест за hs-CRP , за да проверите за сърдечно заболяване, може да имате тест за холестерол, който изисква гладуване, по същото време.

За да вземе проба от кръвта ви, лекарят поставя игла във вена на ръката ви, обикновено на сгъвката на лакътя. Кръвната проба отива в лаборатория за анализ. Можете веднага да се върнете към обичайните си дейности.

Резултати

Може да отнеме няколко дни, за да получите резултати. Вашият лекар ще ви обясни какво означават резултатите от теста.

С-реактивният протеин се измерва в милиграми на литър (mg/L). Резултати, равни или по-големи от 8 mg/L или 10 mg/L, се считат за високи. Стойностите на диапазона варират в зависимост от лабораторията, извършваща теста.

Висок резултат от теста е признак на възпаление. Може да се дължи на сериозна инфекция, нараняване или хронично заболяване. Вашият лекар може да препоръча други тестове, за да определи причината.

Вижте още: Кардиолог: Това е нормалното кръвно налягане според възрастта за мъжете и жените

Резултатите за hs-CRP тест обикновено се дават, както следва:

По-нисък риск от сърдечни заболявания: По-малко от 2,0 mg/L

По-висок риск от сърдечни заболявания: равен или по-голям от 2,0 mg/L

Нивата на CRP на човек варират с времето. Оценката на риска от коронарна артериална болест трябва да се основава на средната стойност на два hs-CRP теста. Н

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес