Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Какви трябва да са стойностите на кръвната захар сутрин на гладно

16 октомври 2024, 20:00 часа

Има няколко основни причини, поради които нивата на глюкозата може да са по-високи сутрин. Един от тях е известен като феномена на зората.

Вижте още: Лекар: Какво означават високите стойности на CRP в кръвта и защо е важно да го следим

Феноменът на зората се случва рано сутрин между 3 и 8 часа, докато все още спите. С наближаването на сутринта тялото естествено сигнализира на черния ви дроб да произвежда глюкоза, давайки на тялото ви енергията, от която се нуждае за началото на деня. Причинен от промени в хормоналните нива, феноменът на зората се случва при всички хора, със или без диабет. При тези без диабет обаче нивата на инсулин се повишават и те не изпитват хипергликемия.

Друга причина, поради която може да почувствате по-високи сутрешни нива на глюкоза, е, че инжектираният Ви инсулин изчезва. Ако тялото ви няма достатъчно инсулин през нощта, нивата на глюкозата може да започнат да се повишават. За да се преборите с това, можете да обмислите да опитате нов базален инсулин, да коригирате времето и количеството на основната си доза (ако си инжектирате инсулин) или да промените базалните нива през нощта (ако носите инсулинова помпа).

Последната причина, поради която може да имате по-високи сутрешни нива на глюкоза, е известна като ефекта на Somogyi. Това се случва, ако нивата на глюкозата паднат твърде ниско през нощта, причинено от твърде много инсулин или лекарства. За да отговори, вашият черен дроб произвежда повече глюкоза, за да се опита да поддържа нивата на глюкозата, което може да доведе до хипергликемия. Ефектът Somogyi не е толкова често срещан, колкото другите описани причини.

Симптоми на висока кръвна захар сутрин

Ако носите непрекъснат монитор за глюкоза ( CGM ) или ако рутинно проверявате кръвната си захар всяка сутрин, можете да видите дали изпитвате или не ранна сутрешна хипергликемия. Освен това може да изпитате някои от признаците и симптомите на хипергликемия, които могат да включват:

- Често и прекомерно уриниране

- Повишена жажда

- Повишен прием на храна

- Замъглено зрение

Каква трябва да бъдат нивата на кръвната ви захар, когато се събудите?

Когато е възможно, стремете се да поддържате нивата на глюкозата си в диапазона между 70 и 130 mg/dL сутрин, преди да закусите, и между 70 и 180 mg/dL през останалото време. За някои хора, включително по-възрастни хора или бременни жени, малко по-разхлабен или по-строг диапазон на глюкозата може да е най-добър и трябва да обсъдите с вашия лекар какви са целите ви.

Управлението на нивата на глюкозата е от ключово значение за предотвратяване на краткосрочни и дългосрочни усложнения. Въпреки че понякога високата кръвна захар няма да ви изложи на непосредствена опасност – постоянно високи нива на глюкоза (над 180 mg/dL) за дълъг период от време се свързват с усложнения на диабета като сърдечно заболяване и инсулт, хронично бъбречно заболяване, увреждане на нерв, заболяване на очите и др.

Освен това високите нива на глюкоза – особено при хора с диабет тип 1 – могат да ви изложат на непосредствена опасност. Тези високи нива, ако се комбинират с високи нива на кетони в кръвта, могат да причинят диабетна кетоацидоза ( DKA ), потенциално животозастрашаващо състояние, което възниква, когато човек има високи кетони в кръвта и няма достатъчно инсулин. Симптомите на DKA включват задух, дъх с мирис на ацетон, гадене и повръщане, объркване или загуба на съзнание.

Техники за управление на кръвната захар сутрин

Въз основа на вашите нива на глюкоза и тенденции, има няколко неща, които можете да направите, за да управлявате нивата си на глюкоза, така че да не се повишават сутрин. Някои от тези стратегии се фокусират върху коригирането на лекарствата, за да отговарят по-добре на вашите нужди. Други стратегии включват коригиране на вашата рутинна тренировка, както и какво и кога ядете преди лягане.

Проверете кръвната си захар преди лягане. Ако сте натоварени точно преди да заспите, нивата на глюкозата ви може да останат високи през цялата нощ. За да се справите с това, помислете за промяна на часа, в който се храните вечер, заедно със съдържанието на това, което ядете. Също така помислете за добавяне на леки физически упражнения, като например 10-15 минути разходка, за да намалите глюкозата си, ако е висока. В зависимост от тези корекции може да се наложи да коригирате колко инсулин приемате по време на хранене, за да го покриете.

Вижте още: Бира - сваля или вдига кръвното налягане

Избягвайте да ядете много храна преди лягане, като например голяма, късна вечеря или лека закуска през нощта. Една стратегия от Адам Браун включва ядене на ранна вечеря с ниско съдържание на въглехидрати, без лека закуска след това.

Уверете се, че приемате достатъчно инсулин, за да покриете вечерното си хранене. Доза инсулин, която е твърде ниска, може да доведе до високи нива на глюкоза през цялата нощ и до сутринта.

Упражнението вечер може да бъде добър начин да намалите нивата на глюкозата си сутрин, но има известен риск. Упражнението преди лягане може да понижи нивата на глюкозата ви в продължение на часове, което може да доведе до опасна хипогликемия, докато спите.

Сутрешните упражнения могат да бъдат друг полезен начин за понижаване на нивата на глюкозата, ако нивата на кръвната ви захар са твърде високи сутрин поради феномена на зазоряване или друга причина.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес