Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Как влияе патладжанът на холестерола и кръвната захар

27 септември 2024, 16:52 часа

На някои места патладжанът често се наричат ​​„Кралят на зеленчуците“ и това не е без причина. Патладжанът има широк спектър от ползи за здравето. Той ви помага да получите здрави кости и предпазва от появата на остеопороза. Помага ви да се справите със симптомите на анемия, повишава когнитивната функция, подобрява сърдечно-съдовото здраве и дори предпазва храносмилателната система. Освен това патладжанът ви помага да отслабнете, намалява нивата на стрес, помага за предпазване на бебетата от вродени дефекти и също така се бори с някои видове рак.

Вижте още: Каква е разликата между "добър" и "лош" холестерол

Патладжан - хранене, ползи, употреба, странични ефекти

В Южна и Югоизточна Азия е известен като бринджал. Дивите разновидности на този лилав или черен лъскав зеленчук растат на дължина . Но нормалните ядливи версии са значително по-малки. Патладжанът е основно деликатно и тропическо многогодишно растение и расте най-добре в умерен климат. Той е родom в Южна Азия, но различни негови разновидности се използват в различни кухни по целия свят.

Хранителна стойност на патладжана

Нека разгледаме някои хранителни факти за патладжана, те са богати на широка гама от хранителни вещества, които са полезни за нашето здраве. Патладжанът е богат на диетични фибри, витамин B1 и мед. Други хранителни вещества като манган, витамин В6, ниацин, калий, фолат и витамин К също се намират в добри количества. Патладжанът e с ниско съдържание на холестерол или наситени мазнини. Съдържа фитонутриенти като насунин и хлорогенова киселина.

Патладжан при проблеми с храносмилането

Патладжанът съдържа много ниско съдържание на холестерол или мазнини. Въпреки това е богат на диетични фибри. Тези фибри добавят обем към нашите изпражнения и помагат за ефективното елиминиране на отпадъчните материали от тялото ни. Фибрите, присъстващи в патладжана, стимулират секрецията на стомашни сокове, което помага на тялото ни да смила лесно храната и да абсорбира хранителните вещества.

Вижте още: Пушенето на цигари сваля или вдига кръвното налягане

Ползи за здравето на патладжана за отслабване

Можете да включите патладжан в диетата си, ако искате да отслабнете. Патладжанът няма холестерол, няма мазнини и е с много ниско съдържание на калории. Консумацията на патладжан, богат на фибри, инхибира отделянето на хормон, наречен грелин.

Този хормон играе важна роля, за да ни накара отново да почувстваме глад. Фибрите ни засищат и намаляват вероятността от преяждане.

Ползи от патладжан за пациенти с диабет

Патладжаните са добри за лечение на диабет, тъй като са богати на фибри и имат ниско съдържание на разтворими въглехидрати. Патладжанът е добър при диабет, този зеленчук помага за регулиране на глюкозата и инсулиновата активност в тялото. Стабилните нива на инсулин помагат за предотвратяване на опасните ефекти от диабета в нашите тела.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес