Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте всеки ден тези храни, те предпазват от деменция и висок холестерол

19 септември 2024, 12:03 часа

Повишаването на лошия холестерол в кръвта с течение на времето може да доведе до развитие на болестта на Алцхаймер, но някои храни и правилните хранителни принципи могат да запазят когнитивната функция на човек и да предотвратят рисковете от развитие на сериозни заболявания. Какво точно трябва да ядете, за да избегнете деменция и колко ефективна може да бъде храната в борбата с болестта, коментира диетологът д-р Ирина Писарева. Според експерта развитието на болестта на Алцхаймер зависи не само от наследствените фактори, но и нивото на лошия холестерол в кръвта играе важна роля тук.

Храните, които предпазват от деменция и висок холестерол 

"Учените са открили, че хората с гранични нива на холестерола (или на горната граница на нормата, или над нормата) имат повишен риск от развитие на деменция в напреднала възраст. Холестеролът е добър и лош. Увеличаването на последното впоследствие води до развитие на деменция. Излишният лош холестерол в кръвта се свързва със затлъстяване, тютюнопушене, наднормено тегло, недостатъчна активност, висока консумация на наситени мазнини, лесноусвоими въглехидрати и рафинирани сладкарски изделия", обяснява диетологът.

Това е най-полезният плод за червата, той сваля кръвното и холестерола 

Напротив, здравословното и балансирано хранене не само ще ви поддържа във форма, но и ще предотврати повишаването на лошия холестерол, който ускорява развитието на деменция. Следователно е необходимо да повишите нивата на добрия холестерол с правилните храни. Сред тях Писарева посочва:

  • авокадо;
  • ечемик;
  • бадеми;
  • бобови растения;
  • овесени ядки;
  • кафе;
  • продукти от средиземноморската диета.

"Всички те спомагат за нормализиране нивата на холестерола и намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Например, авокадото съдържа мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол. Бобовите растения и ечемикът също намаляват нивото на необичайния холестерол. А кафето в малки количества има положителен ефект върху когнитивната функция. Затова всички тези продукти са особено полезни в борбата с деменцията“, уверява д-р Писарева.

Но е по-добре да забравите за прекомерните количества алкохол. Но ако изберете висококачествен алкохол и го пиете в малки количества (не повече от една чаша седмично), това също може да стабилизира нивото на холестеролните клетки и да подобри общото състояние на човек, споделя в заключение лекарят и допълва, че такъв ефект има качественото червено вино.

Лекар: Това е най-добрата храна за дебелото черво, захарта и холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес