Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте тези храни през септември за железен имунитет през зимата, здравен съвет за деня, 3 септември

03 септември 2024, 10:29 часа

Руският диетолог д-р Елена Соломатина споделя, че до 80 процента от човешката имунна система е концентрирана в чревния тракт.

Доктор Соломатина заяви, че спазването на здравословна и балансирана диета е един от най-ефективните начини да преживеем есента без сезонни инфекции, с които добре работещата имунна система ще се справи. Лекарят припомня: колко силен е имунитетът на човек зависи до голяма степен от състоянието на червата му. Именно чревната микробиота определя надеждността на защитните ресурси на организма.

Храни, които да ядете през септември за железен имунитет

За укрепване на имунната система през есента диетологът съветва през септември да включите в диетата храни, които насърчават развитието на здрава чревна микрофлора. На първо място, каза експертът, трябва да ядете достатъчно фибри.

Лекар: През август всеки ден яжте това за железен имунитет през зимата, здравен съвет за деня, 16 август

„Дневната диета трябва да съдържа около 500 грама фибри, които се намират в пълнозърнестите зърнени храни и хляб, билки, зеленчуци и плодове. Зеленчуците, горските плодове и плодовете също са антиоксиданти, които намаляват нивото на възпаление в тялото и укрепват неговата защита“, споделя д-р Соломатина.

Също така консумацията на ферментирали млечни продукти, като кефир, кисело мляко с ацидофилус, помага за укрепване на имунната система. Освен това храните, които са източници на витамин С и протеини от растителен и животински произход, помагат за мобилизиране на защитните ресурси на организма. Освен това е полезно да ядете свинска мас.

„През есента можете да ядете малко парче свинска мас: тя съдържа арахидонова киселина, която също ще бъде полезна за укрепване на имунната система“, обяснява диетологът.

Други храни, които укрепват имунната защита на организма, според експерта са:

  • Мазната риба – съдържа витамини А и D, омега-3 мастни киселини и аминокиселини, които укрепват клетъчните мембрани, в които вирусите са склонни да проникнат.
  • Телешкият черен дроб съдържа желязото, от което човек се нуждае.
  • Бананите съдържат аминокиселината триптофан, която подобрява устойчивостта на стрес.

Експертът пояснява, че правилното хранене е хранителна система, избрана индивидуално за всеки организъм, като се вземат предвид характеристиките и нуждите на човека. Тя трябва да отговаря на няколко изисквания:

  • Осигуряване на достатъчно калории. Необходимият брой калории може да се изчисли, като знаете собствените си енергийни разходи.
  • Осигуряване на достатъчно протеини, мазнини и въглехидрати, съобразно възрастовите норми и индивидуалните нужди.
  • Укрепване на имунната система.
  • Нормализиране на теглото.

Балансираната диета, тоест приемането на достатъчно хранителни вещества, помага за поддържане на нормална имунна функция.

Доктор: Тази храна намалява възпалението в тялото и укрепва имунитета

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес