Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Изпотяването на краката през зимата може да е симптом за …

30 декември 2022, 12:26 часа

Изпотяването на краката през лятото обикновено се приема за нормално макар и неприятно, но през зимата изпотените крака сигнализират най-вероятно за проблем, ако не сте прекалили с топлите чорапки в стремежа си да предпазите крайниците си от студа. Лекарите съветват да не пренебрегвате изпотяването на краката през зимата и да се консултирате със специалисти, тъй като е възможно състоянието да не е безобидно. На какво може да са симптом мокрите от пот крака в студа разберете сега.

Изпотяването на краката през зимата – топ 7 причини

Д-р Лий от специалист по стъпала споделя най-честите причини за изпотяването на краката през зимата. Част от тях са свързани с ваши действия и решения спрямо облеклото, обувките и чорапите, но други изискват лекарска консултация за уточняване на проблема.

Нощното изпотяване е симптом за смъртоносно заболяване

1. Температурни разлики и грешните чорапи

Навън е минус много, а вътре е жега? Не е учудващо, че краката се потят и в това няма медицински проблем или причина, а е естествен физиологичен процес. Същото ще се случи и ако прекалите с чорапите и обувките, ако същите са от изкуствени материи, които не позволяват на кожата на краката ви да диша. Особено благодатно за изпотяването на краката е носенето на няколко чифта чорапи един върху друг от изкуствени материи. Заменете ги с чифт от чиста вълна, за да ви е топло и да не се потят стъпалата ви. 

2. Хиперхидроза

Това е състояние, при което страдащите имат склонност да се потят повече от останалите хора. Състоянието не е опасно за здравето и не е животозастрашаващо, ако е първична хиперхидроза, но е неприятно. Изисква и често взимане на душ, за да не позволят страдащите размножаване на бактерии върху кожата – нещо, което вече не е безопасно за здравето. Вторичната хиперхидроза винаги е свързана с друго медицинско състояние. Ако страдате от скоро от подобно изпотяване, може да подозирате вторична хиперхидроза и следва да се обърнете към специалист за уточняване.

Внимавайте, потенето може да е признак на опасно заболяване

3. Периферна артериална болест

Сериозно състояние, засягащо долните крайници, при което мастна плака, натрупана  в кръвоносните съдове, създава редица опасности за здравето. Обикновено засяга по-възрастни хора или пациенти, страдащи от диабет, хипертония, високи нива на лошия холестерол в кръвта.

4. Менопауза

Дамите, които чувстват симптомите на менопаузата, могат да страдат и от прекомерно изпотяване на краката. Хормоналният дисбаланс, характерен за този период от живота на дамите, причинява изпотяване и то не само на стъпалата. Горещите вълни са много характерни за менопаузата. Приемът на медикаменти, разработени в помощ на дамите по време на менопаузата, ще реши и проблема с изпотяването на краката.

Признак на какво е многото пот по косата и тила – разберете сега

5. Заболяване на щитовидна жлеза

Прекомерната активност на щитовидната жлеза причинява потене на дланите, стъпалата и тялото, което е прекомерно. Пациентите усещат и други неприятни симптоми, сред които косопад, отслабване на тегло, треперене на пръстите на ръцете и като цяло влошено общо здравословно състояние. Лесно кръвно изследване на хормоните на щитовидната жлеза и консултация с ендокринолог, ако не са в норма, са задължителни и ще помогнат и за справяне с прекомерното потене на краката.

6. Болест на Рейно

Страдащите от болестта на Рейно се оплакват и от студени ръце и крака. Това се дължи на спазъм на кръвоносните съдове, причинен от самото заболяване. Лекарската консултация е задължителна, тъй като е възможно болестта на Рейно да е вторична и да е причинена от по-сериозно системно заболяване като ревматоиден артрит или лупус.

7. Психически проблеми

Стрес, паническо разстройство, фобии, психически проблеми – те също могат да причинят прекомерно потене на крайниците. Консултацията със специалист е задължителна.

Статията има информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес