Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората с това заболяване трябва да ядат кисело мляко

26 юни 2024, 09:13 часа

Киселото мляко е продукт, който задължително трябва да присъства в диетата на хората с диабет. Всички диабетици трябва да контролират диетата си. От това зависи не само качеството на живот, но и продължителността му. Храната оказва значително влияние върху състоянието на хората с диабет. Ето защо е много важно те да изберат правилните продукти.

Реклама

Ендокринологът и диетолог Вера Кузмина споделя, че киселото мляко е идеално за понижаване на кръвната захар, контролиране на наднорменото тегло и намаляване на риска от развитие на сърдечни патологии. Той съдържа много ценни свойства, които имат благоприятен ефект върху състоянието на човека.

Кисело мляко - ползи при диабет

Кисело млякото мляко се отличава с висока концентрация на пробиотици. Това помага да се отървете от излишните килограми най-вече при тези, които страдат от диабет тип 2. Този ферментирал млечен продукт съдържа конюгирана линолова киселина и калций в достатъчни количества. Но напротив, въглехидратите са много малко. Има само 8 грама въглехидрати на порция, съставени предимно от протеини.

Ако имате старо кисело мляко - ето няколко рецепти с него

Редовната консумация на кисело мляко може да помогне за контролиране на скоковете на кръвната захар. Освен това, поради благоприятния му ефект върху сърдечно-съдовата система, се намаляват рисковете от патологии, свъразни със здравето на съдовете и сърцето.

Други ползи от киселото мляко

Натуралното кисело мляко съдържа много микроорганизми, полезни за хората. Основните компоненти са лактобацили и бифидобактерии. Последните подобряват храносмилането, насърчават по-доброто усвояване на калций и желязо, помагат за нормализиране на здравата чревна микрофлора, като по този начин инхибират патогенните микроорганизми и намаляват риска от заболяване. В допълнение, достатъчното съдържание на бифидобактерии има положителен ефект върху имунната система, тъй като червата съдържат най-голямата концентрация на лимфоидна тъкан в тялото, която е отговорна за производството на лимфоцити.

Лактобацилите в състава на този млечен продукт помагат за облекчаване на метеоризма и помагат за предотвратяване на дисбиоза, като влияят положително на микрофлората на храносмилателната система. Също така, такива микроорганизми участват в метаболитните процеси, като помагат на човек да абсорбира повече витамини и микроелементи по време на храносмилането. Някои видове бактерии, съдържащи се в киселото мляко, могат да намалят симптомите на заболявания като синдром на раздразнените черва.

Киселото мляко е истински склад за полезни микроелементи. Богато е на калций, поради което редовната му употреба укрепва костите, зъбите, ноктите и косата и предотвратява развитието на остеопороза. Освен това съдържа значителни количества магнезий, калий и фосфор.

Този продукт се препоръчва и за включване в диетата на бременни жени, тъй като съдържащите се в него витамини от група В са необходими за правилното развитие на детето в тялото на майката. Освен това те имат положителен ефект върху храносмилателната система, като предпазват стомашната лигавица от въздействието на нездравословната храна.

Колко кисело мляко може да се яде на ден

Важно: Статията е само с информативни цели и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист! Препоръчително е да се консултирате със специалисти и да не прилагате самолечение!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес