Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората над 50 години трябва да правят тези 3 неща, за да отслабнат

03 юли 2023, 14:12 часа

Хората над 50 години, които искат да отслабнат, трябва да се придържат към 3 навика. Въпреки че след тази възраст метаболизмът се забавя, придържането към определени навици съдейства за здравословно отслабване. 

3 навика, които помагат за отслабване след 50 години

Протеинът е задължителен, независимо от възрастта, според руския диетолог д-р Мария Алдонина. Тя допълва, че само интегриран подход ще помогне за постигане на желания резултат.

"Ще трябва да се придържате към определена диета и да промените храненето си, но резултатът ще ви зарадва", казва специалистът.

Бързо отслабване със сода - лекар разкри как се прави

Д-р Алдонина съветва жените, които отслабват, да включват протеин във всяко хранене. Именно увеличаването на приема на протеини е една от най-ефективните „тайни за отслабване“ след 50 години. В допълнение, такъв навик не само ще ви помогне да отслабнете, но и да запазите мускулната маса, която намалява с напредване на възрастта.

Диетологът препоръчва да се ядат 20-30 грама протеин дневно на всяко хранене - това помага да се поддържа стабилно ниво на кръвната захар, осигурява по-ефективно засищане.

Също така специалистът препоръчва избягване на преработените храни. Полуфабрикатите, колбасите и месните продукти не са подходяща храна за хората над 50 години. Храната трябва да е здравословна, вкусна и разнообразна. 

Лекар: Спрете да ядете тази храна на вечеря и след 1 месец ще отслабнете с 5 кг

Според диетолога богатите на фибри храни са необходими на всяка възраст. Д-р Алдонина е на мнение, че богатите на фибри зеленчуци трябва да се ядат преди всяко хранене. Фибрите забавят храносмилането, а когато се консумират в началото на храненето, помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар – ситостта идва по-бързо и продължава по-дълго.

Експертът споделя, че зеленчуците без скорбяла също помагат за отслабване след 50 години.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес