Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ако желязото ви е ниско, яжте всеки ден по 100 гр от това, здравен съвет за деня, 24 септември

24 септември 2024, 08:55 часа

При необходимост от запълване на дефицита на желязо в кръвта, руският лекр д-р Елена Ворончук съветва в ежедневната диета да се включва по 100 гр от една храна - тя съдържа повече желязо от млякото. 

Ползи от изварата

„Изварата е полезна преди всичко заради калция в състава си, вероятно всеки знае това. Но как можем да гарантираме, че калцият се усвоява напълно от тялото? Има една важна тайна! Трябва да добавите ядки към изварата! Вкусът се комбинира добре с кедър, орехи, шамфъстък, лешници и бадеми", казва експертът.

Как да си набавим достатъчно желязо от храната - съвет от лекар

За да се усвоят хранителните вещества, лекарят също така посъветва да ядете извара със зеленчуци и хляб.

„Тези, които имат високи нива на захар, не трябва да ядат извара със сладко, мед или презрели банани“, подчертава лекарят.

"Изварата съдържа желязо (0,4 милиграма на 100 грама), благодарение на което тялото създава хемоглобин. В изварата има дори повече желязо, отколкото в млякото, тъй като това е концентриран продукт: за производството на само един килограм са необходими 8-10 литра натурално мляко", пояснява експертът.

Според лекаря изварата може да се яде дори от тези, които не пият мляко и имат непоносимост към лактозата.

„100-200 грама от този продукт на ден ще облекчат много здравословни проблеми“, казва лекарят.

"Освен това изварата е незаменима, ако искате да отслабнете. В 100 грама извара с масленост 9 процента има средно около 170 калории, а в същото време 16 процента протеини - засища бързо. В продукта има минимум въглехидрати (до 3 процента)", казва д-р Ворончук.

"Изварата е особено богата на метионин, незаменима аминокиселина, която има липотропен ефект. Понижава нивата на холестерола в организма и най-важното предэтвратява омазняването на черния дроб“, казва диетологът.

Експертът допълва, че най-добрият период за консумация на извара е през деня.

За тези, които искат да отслабнат, е по-добре да оставят този продукт за закуска, казва Елена Ворончук.

"Ако се опитвате да отслабнете, тогава яденето на извара вечер или през нощта далеч не е най-добрата идея. Този продукт вдига инсулина. С други думи, когато се консумира, нивото на инсулин в кръвта рязко се повишава, което дава на тялото ни сигнал за необходимостта от складиране на мазнини. При консумация сутрин това негово свойство не е критично, тъй като през деня изразходваме много енергия. Въпреки това е по-добре да не ядете извара през нощта", казва лекарят.

Лекар: Тези хора най-често страдат от дефицит на желязо

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес