Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 2 рецепти, с които ще държите кръвната захар под контрол

25 юни 2024, 09:20 часа

Руският лекар д-р Морозов споделя две рецепти, които помагат да намалите кръвната захар с природни средства.

Реклама

2 рецепти за сваляне на кръвната захар 

За приготвянето на първия лек са ви необходими: 300 гр пресен магданоз, 300 гр чесън, 100 гр лимонова кора.

"Съставките може да изглеждат прости, но именно в тази простота се крие силата на природата. Прекарайте всичко през месомелачка и оставете сместа за две седмици на тъмно място. След това започнете да приемате по една чаена лъжичка преди хранене, разтворена в нфузия от листа от боровинки и царевична коса.

Лекар: Тази подправка сваля захарта и холестерола, яжте по 1/2 лъжичка на ден

За приготвяне на запарката билките се използва в равни количества, счукват се и се смесват. Една супена лъжица от сместа се залива с чаша вряла вода и се оставя в термос за една нощ. Пийте една трета от чаша три пъти на ден. Продължете, докато сместа от чесън, магданоз и лимонова кора, свърши.

Лекарят споделя и няколко начина, по които можете да контролирате нивата на кръвната си захар у дома:

  • Използване на глюкомер: Това устройство ви позволява бързо и лесно да проверите нивата на кръвната си захар.
  • Мониторинг на храненето: Воденето на хранителен дневник ще ви помогне да проследите кои храни причиняват повишаване или понижаване на нивата на кръвната ви захар.
  • Физическа активност: Редовната физическа активност помага за подобряване на контрола на кръвната захар.
  • Редовен сън: Липсата на сън може да доведе до високи нива на кръвната захар.
  • Мониторинг на симптомите: Обърнете внимание на всички симптоми, които могат да показват висока или ниска кръвна захар, като умора, жажда, често уриниране, световъртеж и др.

Храни, които трябва да се включат в диетата 

Авокадо - високото съдържание на фибри и здравословните мононенаситени мазнини правят авокадото отличен помощник за стабилизиране на нивата на кръвната захар, а изобилието от калий в този плод спомага за поддържането на здравето на сърцето.  50 грама авокадо върху пълнозърнест тост е не само вкусно, но и здравословно решение за нормализиране на кръвната захар.

Броколите са истинско чудо на природата: съдържат витамини A, B, C, E, PP, K, U, минерали - фосфор, йод, магнезий, хром, натрий, селен, желязо, калций, калий, както и омега- 3 и други незаменими аминокиселини.

Освен това броколите са богати на органично съединение - сулфорафан, което има мощно противораково, антибактериално и антидиабетно действие.

Редовното включване на зелени броколи в диетата помага за предотвратяване на развитието на диабет тип 2. Зелето чудо е най-полезно, когато се консумира сурово или след краткотрайна топлинна обработка на пара.

Бобовите растения също контролират захарта, а именно боб, нахут и леща. Те имат нисък ГИ, източник са на растителни протеини и фибри и осигуряват бързо и дълготрайно насищане на организма. 

Ядките са склад за витамини B, A, C, E, магнезий, цинк, желязо, фосфор и ненаситени омега-6 мастни киселини, истинска суперхрана за всички хора. Множество изследвания показват, че въпреки високото си съдържание на въглехидрати, те са полезни за хората с диабет.

Най-добрите зеленчуци, които свалят кръвната захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и да замести назначеното вече лечение!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес