Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ТРЯБВА да яде риба поне веднъж седмично?

06 септември 2024, 12:11 часа

Хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да ядат риба веднъж или два пъти седмично, съобщава руският лекар Михаил Братус. По думите му този продукт се препоръчва и на хора с диабет и рак.

Ползи от консумацията на риба 

„В медицината има такова нещо като „средиземноморска диета“, която включва ядене на рибни продукти поне веднъж или два пъти седмично. Тази диета е особено подходяща за хора, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет, невродегенеративни заболявания и мастна хепатоза“, обяснява лекарят.

Учени: Яжте повече от тази риба и по-малко сьомга

Специалистът отбелязва, че рибата съдържа омега-3 и омега-6, които са важни за здравето, които са строителни материали за мозъчните клетки. Тези полиненаситени мазнини могат трудно да се извлекат от продукт, различен от риба, което прави почти невъзможно заместването им с други храни. Освен това рибата намалява нивата на лошия холестерол, добавя д-р Братуш.

Риби като сьомга, скумрия и пъстърва съдържат големи количества омега-3 мастни киселини. Известно е, че тези мазнини поддържат здравето на сърцето, намаляват възпалението и подобряват когнитивната функция.

Рибата е отличен източник на висококачествен протеин. Съдържа всички основни аминокиселини, което я прави идеален избор за развитие и възстановяване на мускулите.

Рибата съдържа така необходимите хранителни вещества като витамини D и B2, калций, фосфор и минерали като желязо, цинк и магнезий. Тези хранителни вещества допринасят за цялостното здраве и благополучие.

Редовната консумация на риба е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Омега-3 мастните киселини помагат за поддържане на здравословни нива на холестерол и намаляват риска от коронарна болест на сърцето.

Консумацията на риба е свързана с подобрена когнитивна функция, памет и намален риск от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Рибата, особено мазната риба като риба тон и сьомга, съдържа хранителни вещества като омега-3 мастни киселини и астаксантин, които са полезни за здравето на очите и могат да намалят риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата.

Омега-3 мастните киселини в рибата помагат за поддържането на здравето на кожата, като намаляват възпалението и хидратират кожата.

Потенциална вреда от рибата

Някои риби, като акула, риба меч, кралска скумрия и групер, могат да съдържат високи нива на живак. Прекомерната консумация на живак може да бъде вредна, особено за бременни жени и деца.

Някои хора са алергични към риба и консумацията й може да доведе до сериозни алергични реакции. Важно е да сте внимателни и да сте наясно с евентуални алергии.

Рибата понякога може да съдържа замърсители като полихлорирани бифенили (PCB) и диоксини. Наличието на тези вещества може да има отрицателно въздействие върху здравето.

Учени: Тази риба удължава живота

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес