Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой не трябва да яде консервиран боб?

11 октомври 2024, 11:52 часа

Бобът се счита за източник на протеини, фибри, витамини и други полезни вещества. Но въпреки това, той не трябва да се яде неконтролируемо.

Кой не трябва да яде консервиран боб?

Отговор на този въпрос дава ендокринологът д-р Елена Сюракшина. 

"Оказва се, че преди да се включи този продукт в редовната диета, е необходимо да се вземат предвид индивидуалните хранителни нужди на организма, нивото на физическа активност и диета. Средно размерът на порцията не трябва да надвишава 100-120 грама на ден", каза лекарят.

Учени: Бобът намалява риска от тези заболявания

"Може би най-малко здравословният вариант за боб е консервиран, в буркани. Наред с витамините и минералите обикновено съдържа твърде много захар и нишесте, особено когато става въпрос за боб в доматен сос", казва д-р Сюракшина.

Експертът допълва, че консервиран боб може да се даде на деца не по-рано от двегодишна възраст.

"Трябва да се помни, че продуктът може да предизвика образуване на газове. Тези, които биха постъпили правилно, биха се консултирали с лекар, преди да въведат консервиран боб в диетата си", казва специалистът.

"Може да се говори за негативни последици в случай на прекомерна консумация. Също така трябва да се внимава при наличие на стомашно-чревни заболявания (гастрит, язва, панкреатит), както и при пациенти с бъбречни заболявания", казва още д-р Сюракшиа.

Тя споделя, че друго условие, с което трябва да се внимава е неправилното съхранение.

"Важно е да запомните, че консервираните храни съдържат сол, която може да причини високо кръвно налягане, подуване и други заболявания. Злоупотребата може да причини лошо храносмилане, метеоризъм и друг коремен дискомфорт", казва специалистът.

"Факт е, че бобовите растения съдържат така наречените антивитамини - лектини, които могат да усложнят функционирането на храносмилателния тракт и дори да провокират възпалителни заболявания. Има и фитинова киселина. Има способността да свързва цинк, магнезий, калций и желязо, пречейки на усвояването на минералите. Ето защо тези, които вече имат проблеми със стомаха и червата, не трябва да прекаляват с боба. И не се препоръчва на никого, дори и на здрави хора, да яде суров или недоварен боб (с изключение на зеления фасул - той съдържа вредни вещества в нищожни дози)", казва лекарят.

Специалистът допълва, че лектините се отстраняват от зърната при топлинна обработка и продължително накисване (в последния случай изчезва и фитиновата киселина). Наличието им може да причини вреда само при много монотонна диета, когато бобовите растения са в основата на диетата.

Как бобът влияе на кръвната захар и холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес