Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-полезният плод за кръвоносните съдове?

18 октомври 2024, 14:20 часа

Наровете са богати на фибри и антиоксиданти и са полезни за кръвоносните съдове, казва диетологът Пени Крис-Етертън. Думите на лекаря са цитирани от Pronews.

Ползни свойства на нара за кръвоносните съдове и здравето

Според експерта наровете помагат в борбата с възпаленията в тялото и стареенето. Този плод е богат източник на фолиева киселина, калий и витамин К. Диетологът отбеляза, че наровете са полезни за здравето на артериите, но способността им да намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания все още не е доказана.

Това е най-полезният витамин за сърцето и кръвоносните съдове на възрастните хора 

Крис-Етертън споделя, че сокът от нар може да помогне за понижаване на кръвното налягане, но тези, които приемат лекарства за хипертония, трябва да пият сока с повишено внимание. В допълнение, тези, които приемат антикоагуланта варфарин, трябва да бъдат внимателни: наровете могат да взаимодействат с лекарството, увеличавайки вероятността от образуване на кръвни съсиреци.

Други ползи от нара:

  • предотвратява образуването на атеросклеротични плаки;
  • възстановява хрущялната тъкан;
  • омекотява зъбната плака;
  • намалява кървенето на венците;
  • предпазва от вируси;
  • повишава нивата на желязо в кръвта – полезно при анемия.

На жените се препоръчва да консумират нар по време на бременност. През първия триместър облекчава пристъпите на гадене. Във втория триместър нормализира апетита. В третия, той помага да се отървете от подуване. Въпреки това, по всяко време трябва да се консултирате с лекар.

За мъжете нарът е полезен заради състава на азотен оксид. Съединението активира кръвообращението и по този начин повишава потентността. При това е важна редовността на консумацията, а не количеството – не трябва да ядете повече от един нар на ден.

Семената могат да се консумират, но само ако са меки. Не се препоръчва да се ядат твърди плодове, намиращи се в презрели плодове: с острите части на черупката те могат да повредят лигавицата на хранопровода.

Кората съдържа танини, които помагат в борбата с редките изпражнения. Тъй като кората от нар е доста твърда, тя е трудна за дъвчене, по-добре е да направите отвара от нея. Тя може да се прилага върху рани и изгаряния за бързо заздравяване. 

Тези мазни храни са най-полезни за кръвоносните съдове

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес