Кои са първите симптоми при висок холестерол?

93227
Кои са първите симптоми при висок холестерол?
Снимка: iStock

Холестеролът е вещество, състоящо се от мазнини и стероиди. Това вещество действа в човешкото тяло като строителен материал за хормоните и клетъчните мембрани. По-голямата част от него се образува самостоятелно в черния дроб, останалото идва от храната. Той не е враг на човека и няма нужда да се страхувате от него. Разбира се, ако не говорим за "лошия" холестерол.

Има три вида холестерол в кръвта: "добър" (HDL), "лош" (LDL) и "най-опасният" - нискомолекулен (VLDL). Повишаването на нивото на последното става основната причина за появата на плаки в кръвоносните съдове, което увеличава риска от инсулт и инфаркт на миокарда. Повишеният холестерол е животозастрашаващ, така че нивото му трябва да се следи своевременно и да може правилно да се „намалява“, когато стойностите му се повишат.

Какво е холестерол?

Когато чуят хората думата холестерол, най-често го смятат за мазнина и приемат, че колкото по-мазна е храната, която ядат, толкова повече в нея се съдържа. Холестеролът се определя чрез кръвен тест и наистина изглежда като вискозно вещество. Погрешно е да се смята, че е изключително вреден, тъй като е изключително важен за нашето тяло и се консумира от него в процеса на производство на хормони и създаване на клетъчни мембрани.

Той участва във функционирането на нервната, имунната и храносмилателната система, така че определено ниво на холестерол винаги трябва да има в тялото. Друго нещо е, че поддържането му в нормални граници не е толкова лесно. Заслужава да се отбележи, че лекарите са разтревожени не само от високите, но и от ниските нива на холестерола, които могат да бъдат още по-опасни за здравето ни и поддържането на хомеостазата в организма.

Лекар: Този ясен знак издава висок холестерол при вървене

Високите нива на холестерол в кръвта могат да доведат до развитие на атеросклероза, което представлява образуването на плаки по стените на артериите. Това протича безсимптомно и почти няма симптоми. Но с течение на времето, поради холестероловия слой, артерията се стеснява и кръвният поток може да бъде нарушен поради стесняване на лумена на артерията.

В местата на стесняване се образува плътна формация, така наречената "холестеролна плака". Той не само напълно блокира притока на кръв през съда, но и нарушава неговата еластичност. Процесът на образуване на плаки се нарича "атеросклероза".

Холестеролната плака е първият етап от образуването на кръвен съсирек. В единични количества те не представляват особена заплаха за здравето, но ако не се направи нищо, след време количеството им ще надхвърли допустимата граница. Опасността от кръвен съсирек е, че той запушва кръвоносните съдове и може да възпрепятства притока на кръв към жизненоважни органи. Ако се образува кръвен съсирек в съд, захранващ сърцето, човек може да получи сърдечен удар, а ако притока на кръв бъде спрян в съд, захранващ мозъка, човекът може да получи инсулт.

Самият холестерол не е опасен. Усложненията, причинени от прекомерните му нива, могат да доведат до смърт. Атеросклерозата може да причини коронарна болест на сърцето, а усложненията, в допълнение към миокарден инфаркт и инсулт, могат да бъдат остра тромбоза. Списъкът с възможните последствия от високия холестерол е дълъг и се определя само от това кои артерии са засегнати.

Билката, която е най-добра при висок холестерол

Защо високият холестерол е опасен?

Опасността е увеличаване на вероятността от развитие на заболявания, които завършват със смърт:

·         атеросклероза;

·         сърдечна исхемия;

·         хипертония;

·         удар;

·         сърдечен удар

Кои са първите симптоми при висок холестерол:

·         сърдечна болка, ангина пекторис;

·         тежест, болка в краката дори след лека физическа активност;

·         появата на кръвни съсиреци по време на кървене;

·         жълти петна по кожата, особено близо до очите.

Симптомите при жените не се различават от тези при мъжете.

По-сериозни симптоми на висок холестерол възникват, когато нивата на LDL са критични, причинявайки състояние преди инсулт или преди сърдечен удар. Колкото по-рано се открият причините, толкова по-ефективно ще бъде лечението.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как можете да разберете какво не е наред с тялото ви по вкуса в устата ви?

За лекуването на какво се използва липовият цвят

Без холестерол и отоци: 5 зеленчука, които трябва да добавите в чинията си

3 знака, че непохватността ви е симптом на опасни заболявания

Лекар: Откажете се от тези храни и щитовидната жлеза ще ви благодари

Лекар: Тази храна ще свали кръвната захар до 3,8 mmol/l само за 1 седмица

Този летен плод забавя стареенето

Лекар: Хората с това заболяване трябва да ядат кисело мляко

Поставете ТОВА до леглото си вечер - ще си благодарите на сутринта

Смес от 3 съставки чисти холестерола и сваля кръвното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com