Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога кефирът е вреден - отговор от лекар

30 септември 2024, 10:30 часа

Въпреки полезните си свойства, кефирът може да бъде опасен. Хирург Александър Умнов пояснява кога тази млечна напитка носи повече вреда, отколкото полза.

Кога кефирът е вреден?

Експертът обяснява, че ако бутилката е отворена дълго време, бактериите от ферментиралата напитка загиват и остават само дрождите.

Кисело мляко или кефир: кое е по-здравословно и как да изберем 

„Ако кефирът е отворен дълго време, млечнокисели бактерии умират и остават само дрожди, които причиняват ферментация в стомашно-чревния тракт, подуване на корема, нарушаване на микрофлората и диария. Поради ферментацията кефирът не трябва да се консумира от хора с гастрит и пептична язва. Това се дължи на повишената киселинност на кефира, която може да стимулира повишената секреция на стомашен сок и да причини болка, киселини или други неприятни усещания“, подчертава д-р Умнов.

Според него, поради ферментацията, кефирът съдържа малка доза алкохол, поради което тази напитка трябва да се консумира с повишено внимание от бременни жени, кърмачки и растящи деца. Лекарят припомни, че кефирът съдържа лактоза - млечна захар. Хората с дефицит на ензима лактоза не могат да го усвояват.

„В този случай е по-добре да изберете безлактозни версии на кефир и други ферментирали млечни продукти. Хората с алергии към млечен протеин реагират лошо на кефир. Ако се появят обриви, сърбеж, подуване или затруднено дишане след пиене на кефир, по-добре е да спрете да го пиете и да се консултирате с лекари - терапевт, гастроентеролог, алерголог, диетолог", споделя още хирургът.

Но въпреки възможната си вреда, кефирът има и куп ползи, които не са за пренебрегване. Експертът препоръчват да пиете кефир половин час преди хранене. Добър навик е да изпиете чаша преди работния ден, като замените с него чай или кафе. За тези, които са на диета, е по-добре да го приемате вечер

Ползите от кефир преди лягане са следните:

  • Способността за възстановяване на чревната микрофлора, тъй като по време на сън млечнокисели бактерии са най-активни.
  • През нощта храносмилателната система се почиства внимателно от токсини и отпадъци.
  • Една порция кефир вечер ви помага да заспите меко и бързо и подобрява настроението ви: млечните протеини на тази напитка са източник на триптофан, който се превръща в хормона на радостта - серотонин. Приемането на лакомство всеки ден намалява раздразнителността.
  • Вечер напитката помага за потискане на апетита, което е важно за тези, които искат да се отърват от излишните килограми.
  • През нощта тялото по-добре усвоява калция, съдържащ се в кефира.

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете по половин чаша кефир преди лягане?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес