Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога аритмията е опасна?

09 август 2024, 13:41 часа

Терминът „аритмия“ включва голяма група заболявания, съчетаващи различни ритъмни и проводни нарушения на сърцето. Точна диагноза може да постави само специалист - аритмолог или кардиолог, при условие че тези нарушения са записани на ЕКГ, казва кардиологът д-р Наталия Платонова. 

Кога аритмията е опасна?

„Има редица аритмии, които застрашават живота на пациента. Например камерните аритмии могат да доведат до загуба на съзнание и дори сърдечен арест, казва лекарят. По време на предсърдно мъждене и трептене в кухините на сърцето се образуват кръвни съсиреци, които навлизат в кръвния поток и блокират достъпа на кръвта до мозъка, червата и бъбреците“, пояснява специалистът.

Лекар: Тези симптоми издават опасна сърдечна аритмия 

При аритмия пациентите отбелязват бърз ритмичен или неправилен сърдечен ритъм. Често се казва, че сърцето "трепери" или "замръзва". В този случай пулсът може да бъде както висок, така и нисък.

Такова сърцебиене понякога е придружено от слабост, замаяност, дори загуба на съзнание и усещане за недостиг на въздух.

„Опасно е, ако кръвното налягане спадне на фона на симптоми на аритмия. Това е причина спешно да потърсите медицинска помощ”, казва лекарят.

Защо се появява аритмия?

Аритмиите имат много причини, както сърдечни, така и несвързани със сърцето. Екстракардиална аритмия може да се развие поради:

  • заболявания на щитовидната жлеза;
  • анемия;
  • интоксикация;
  • нарушения на електролитния метаболизъм.

Причините за сърдечна аритмия могат да бъдат наследственост или заболявания на сърдечно-съдовата система, които водят до нарушения на ритъма:

  • хипертония;
  • коронарна болест на сърцето;
  • кардиомиопатия;
  • възпалителни сърдечни заболявания.

Как се лекува аритмията?

"Ако се подозира аритмия, пациентът незабавно се изпраща за ЕКГ. Ако обаче аритмията е преходна, тя може да не се установи по време на изследването. След това пациентът се изпраща на ежедневен ЕКГ мониторинг: към него са прикрепени сензори, които записват ЕКГ през целия ден. Изследването се провежда амбулаторно, когато човек води обичайния си начин на живот”, казва кардиологът.

"В някои случаи, с редки епизоди на аритмия, може да се извърши многодневно ЕКГ наблюдение, което отнема до седем дни. Ако пациентът има несърдечна аритмия, тогава основното лечение е насочено към заболяването, което причинява нарушения на сърдечния ритъм. Така че, в случай на хипертиреоидизъм, хормоните на щитовидната жлеза ще бъдат разгледани първо. Когато нивото им е нормално, сърдечният ритъм също ще се възстанови", допълва още експертът.

„При аритмия лекарят може да предпише лекарства, които трябва да се приемат по време на пристъпа, както и след това за профилактика. При възникване на животозастрашаваща аритмия лекарите правят кардиоверсия, опит за възстановяване на нормалния ритъм с електрошок”, обяснява кардиологът.

Ако медикаментозното лечение не помогне или е невъзможно да се приложи, пациентът се насочва към радиочестотна аблация, минимално инвазивна операция, при която източникът на аритмията се унищожава с електрически ток.

Какво не трябва да правите, ако имате аритмия?

"Има много видове аритмии и това, което се използва при лечението на една патология, може да бъде животозастрашаващо при друга. Поради това не трябва да се прилага самодиагностика и самолечение. Специалистът трябва да разпознае аритмията и да състави план за лечение, който определено ще даде алгоритъм на действие, ако възникне атака на конкретна аритмия", казва още лекарят.

В кои дни дни рискът от аритмия е по-висок?

Важно: Материалът е само за информативни цели. Консултирайте се със специалист и не се самолекувайте!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес