Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-здравословното и кое е най-вредното месо

13 октомври 2024, 10:33 часа

Месото е включено в ежедневната диета на голям брой хора. Благодарение на него тялото получава натрий, фосфор, калий, магнезий и желязо. Въпреки това, малко хора знаят всички характеристики на видовете месо. Изданито The Health Site разкрива кое месо е по-полезно и кое е най-вредно за здравето.

Кое месо е по-полезно?

Месните продукти съдържат много желязо, което е необходимо за образуването на хемоглобин и предотвратяване на анемия. Как да направите правилния избор? Ето какво трябва да знаете за видовете месо.

Кой не трябва да се отказва от месото? 

Заешко - то често се избира от тези, които трябва да се придържат към диета. То се абсорбира добре от тялото, не води до дискомфорт в червата. Освен това заешкото месо съдържа голямо количество протеини.

Пуешко - то съдържа много витамини и минерали. Той насърчава здрави кости и стави и също така активира метаболизма.

Пилешко - то съдържа големи количества протеини и фосфор. В същото време е нискокалоричен продукт, така че е подходящ за тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт.

Телешко - това е друг вид диетично месо, съдържащо голямо количество протеин и малко количество мазнини. Богато е на фосфор, магнезий, калий, селен, цинк, витамини от група В, витамин D и желязо. Смята се също, че това е най-здравословното месо за мъжете. Обикновено нискокалоричното бяло месо се препоръчва за деца и възрастни хора.

Кое месо е най-полезно за деца - препоръки

Отговорът на въпроса кое месо е най-безопасно за децата е даден отдавна от диетолози, пише още изданието. Те съветват да се дава на децата заешко, пилешко и пуешко месо. Заешкото и пуешкото месо практически не съдържат холестерол. В същото време гъшето, патешкото и тлъстото свинско месо съдържат голямо количество трудно смилаеми мазнини, така че не се препоръчват за деца.

Кое месо е най-нездравословно?

Според изданието френските учени са на мнение, че свинското месо може да причини най-голяма вреда на човешкото тяло, ако ядете порция с тегло над 160 гр на ден. Всичко това се дължи на факта, че това месо съдържа хормон на растежа, който провокира възпаление и подуване на тъканите.

Свинското месо съдържа хормон на растежа, който причинява неизправности в координираната работа на човешкото тяло. Под въздействието на чужд хормон възникват патологични процеси: затлъстяване, растеж на доброкачествени и злокачествени тумори. Известният зудогенен ефект на свинското месо се дължи на високото съдържание на хистамин в него, което допринася за възникването на възпалителни процеси, като по този начин развитието на фурункулоза, карбункул, апендицит, заболявания на жлъчния мехур, тромбофлебит, бяла кожа, абсцеси и флегмони, като както и кожни заболявания (копривна треска, дерматит, екзема, невродермит, дерматози).

Свинската кръв е богата на онкогенни агенти - специфични еритроцити, които действат като ракови маркери. Има и предположения за канцерогенността на свинските полови хормони.

Кое е най-вредното месо за хората над 60 години?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес