Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кестени - как влияят на кръвна захар и могат ли да се ядат от диабетици

18 септември 2024, 12:45 часа

Кестените се различават от другите ядки по отношение на техния състав, който се счита за полезен при диабет. Te се считат за отличен вариант за лека закуска, тъй като са с високо съдържание на витамини, минерали и други полезни хранителни вещества, които помагат при управлението на диабет тип 1 и тип 2.

Вижте още: Тиквени семки - истинско злато за организма ви: Регулират кръвното налягане и захарта

Нека изследваме магията на могъщия кестен по отношение на диабета!

Кестените са с ниско съдържание на калории и мазнини за разлика от другите ядки. Те притежават добри количества въглехидрати, което не е нищо друго освен захар, което е искрящ фактор в сравнение с другите ядки. Сигурно се чудите как въглехидратите като захар помагат при диабет? Е, сложните въглехидрати са полезни за хората с диабет.

Кестените повишават ли нивото на кръвната захар?

Кестените съдържат устойчиво нишесте (сложни въглехидрати), което помага за прехвърлянето на захарта в кръвта по много контролиран начин. По този начин помага при управлението на нивата на кръвната захар чрез бавното ѝ повишаване. Това помага да се избегнат скокове в кръвната захар, които могат да бъдат опасни за хората с диабет. Поради високото съдържание на въглехидрати се препоръчва да се консумира в предписани количества за хора с диабет.

Как кестените стабилизират нивата на кръвната захар?

Кестените имат нисък гликемичен индекс (GI), което е за предпочитане при хора с диабет. Колкото по-нисък е гликемичният индекс, толкова по-високи са фибрите. Фибрите в кестените подобряват нивата на кръвната захар, като помагат на инсулина да работи по-ефективно. Това е изключително важно за хората с диабет тип 2.

Подобряват ли кестените здравето на червата при диабетици?

Бактериите в червата ви могат да повлияят на нивата на кръвната ви захар и цялостното здраве. Проучванията показват, че нарушаването на микробиома на червата може да допринесе за развитието на диабет тип 2. Фибрите в кестените действат като пребиотик, захранвайки чревните бактерии и на свой ред спомагат за поддържането на здравословна чревна среда.

Вижте още: Този нерв отговаря за дълголетието: Само едно движение е достатъчно, за да го активирате всеки ден

Добър източник на антиоксиданти

При диабетно състояние нивата на кръвната захар са високи, което води до генериране на молекули, които увреждат клетъчната функция, влошавайки инсулиновата резистентност и влошавайки диабета. Кестените са отлични източници на антиоксиданти като витамин С и галова киселина, която е като противоотрова за настоящия сценарий. Той помага за потискане на инсулиновата резистентност, като по този начин подобрява инсулиновата чувствителност, което означава, че прави инсулина по-чувствителен към клетките.

Диабетът е хронично състояние, при което човек е склонен към възпаление. Кестените съдържат полифеноли и антиоксиданти като витамин С, елагова киселина, които помагат за намаляване на възпалението.

Кестените и витамин Е

Диета с ниско съдържание на витамин Е се свързва с развитието на диабет тип 2. Кестените са добър източник на витамин Е, за който е доказано, че помага на инсулина да работи по-ефективно при хора с диабет.

Кестените и мозъка

Проучванията показват, че диабетът намалява когнитивните функции поради увреждането на малките кръвоносни съдове в мозъка с течение на времето. Кестените са богати на витамин В като фолат, тиамин, рибофлавин и др. които са свързани с неврологичното развитие и функция. Те помагат за поддържане на добро здраве на мозъка.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес