Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Пулсът на здравия човек е в тези стойности

15 октомври 2024, 20:00 часа

Здравото сърце не бие с ритъма на часовника. То ускорява и забавя, за да се приспособи към променящата се нужда от кислород, тъй като дейностите ви варират през деня. „Нормалният“ пулс варира от човек до човек. Въпреки това, необичайно висок пулс в покой или нисък максимален пулс може да означава повишен риск от сърдечно заболяване или друго медицинско състояние.

Вижте още: Кардиолог: Това е нормалното кръвно налягане според възрастта за мъжете и жените

Вашият пулс в покой

Когато сте в покой, сърцето ви изпомпва най-малкото количество кръв, за да достави кислорода, от който тялото ви се нуждае. Въпреки че официалният нормален пулс в покой варира от 60 до 100 удара в минута, диапазонът за повечето здрави възрастни е между 55 и 85 удара в минута.

Други фактори обаче могат да повлияят на сърдечната честота в покой, като например:

- стрес

- безпокойство

- хормони

- лекарства

- ниво на физическа активност.

Как да измервате пулса си

Едно просто нещо, което хората могат да направят, е да проверят пулса си в покой. Добра идея е да измервате пулса си от време на време, за да получите представа какво е нормално за вас и да идентифицирате необичайни промени в честотата или редовността, които може да изискват медицинска помощ.

Въпреки че може да почувствате изпомпването на кръвта си на няколко места – шията, вътрешната страна на лакътя и дори горната част на крака – китката ви е може би най-удобното и надеждно място за получаване на добър пулс.

Натиснете показалеца и средния пръст заедно на китката си, под мастната подложка на палеца.

Опипайте леко наоколо, докато усетите пулсиране. Ако натиснете твърде силно, може да потиснете пулса.

Вероятно можете да получите доста точно отчитане, като преброите броя на ударите за 15 секунди и умножите това число по четири.

Най-доброто време за измерване на пулса в покой е първото нещо сутрин, дори преди да станете от леглото.

Какво е добър пулс в покой?

Няма специфичен добър пулс в покой. Добре тренираните спортисти могат да имат бройки около 40-те. Но толкова бавен сърдечен ритъм за обикновения човек би бил тревожен и трябва да се обадите в кабинета на Вашия лекар, особено ако се чувствате слаби, замаяни или задъхани.

От другата страна на скалата, сърдечната честота в покой, която постоянно е над 90 удара в минута, също е нещо, което вашият лекар трябва да знае. Въпреки че формално все още е нормално, това може да е улика за нещо нередно, но не непременно сериозен проблем.

Вашият максимален пулс

Скоростта, с която сърцето ви бие, когато работи най-усилено, за да задоволи нуждите на тялото ви от кислород, е максималната ви сърдечна честота. Вашият максимален сърдечен ритъм играе основна роля при определянето на вашия аеробен капацитет – количеството кислород, което можете да консумирате.

Няколко големи обсервационни проучвания показват, че високият аеробен капацитет е свързан с по-нисък риск от инфаркт и смърт. А малко, контролирано проучване показа, че мъже и жени с леко когнитивно увреждане, които са повишили своя аеробен капацитет, също са подобрили представянето си на тестове за памет и разсъждение.

Вижте още: Кардиолог: По това време на деня кръвното налягане е най-високо

Подобно на сърцето в покой, вашият максимален пулс също зависи от множество фактори. С напредване на възрастта средната максимална сърдечна честота намалява. Често използвана формула за определяне на вашия максимален пулс е 220 минус вашата възраст в години.

Как упражненията влияят на сърдечната честота

Енергичните упражнения са най-добрият начин както да намалите сърдечната си честота в покой, така и да увеличите максималната си сърдечна честота и аеробен капацитет. Тъй като е невъзможно да поддържате максимален пулс за повече от няколко минути, физиолозите съветват да зададете процент от максималния пулс като цел по време на тренировка.

Ако започвате тренировъчна програма, може да искате да зададете целевата си скорост на 50% от максимума и постепенно да увеличите интензивността на тренировката си, докато достигнете 70% до 80%.

Ако обаче не спортувате редовно, трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да зададете целеви пулс. Някои лекарства - особено бета-блокери - могат да намалят сърдечната честота. 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес