Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: По това време на деня кръвното налягане е най-високо

14 октомври 2024, 19:36 часа

В световен мащаб над един милиард души имат високо кръвно налягане ( HBP ), известно още като хипертония. Ако и вие имате подобни проблеми, вашият лекар може да ви е посъветвал да проверявате кръвното си налягане редовно. За да бъдете възможно най-точни, първо трябва да разберете кое е най-доброто време от деня за това. Отговорът е личен и ще зависи от вашия график и метода, който искате да следвате, за да следите кръвното си налягане.

Вижте още: Лекар: Не захарта, това е най-опасната храна за диабетици

Вашето кръвно налягане варира през деня. Така че, за да получите най-точна картина, трябва да проверявате кръвното си налягане поне два пъти дневно.

Строго погледнато, няма най-подходящо време за измерване на кръвното налягане. Ключът към получаване на точни показания на кръвното налягане е да проверявате кръвното си налягане редовно по едно и също време всеки ден. Това означава, че трябва да изберете часовете, които са най-удобни за вас, тъй като трябва да се придържате към тях всеки ден.

Можете да изберете моментите, когато знаете, че ще бъдете свободни и най-малко разсеяни. Например, можете да си създадете навик да следите кръвното си налягане, преди да тръгнете за работа, преди да вечеряте и преди да заспите .

Какво трябва да вземете предвид, когато измервате кръвното си налягане?

Има много фактори, които могат да повлияят на показанията на вашето кръвно налягане.

Час на деня

Кръвното налягане има дневен ритъм. Издига се и спада по различно време през деня. Вашето кръвно налягане спада през нощта и е с 10% до 20% по-ниско, докато спите. Започва да се повишава няколко часа преди да се събудите и е най-висока в средата на деня. До късния следобед и вечерта започва да пада отново.

Експертите препоръчват да не измервате кръвното налягане веднага след събуждане. По-скоро трябва да изчакате поне 30 минути след събуждане, преди да измерите кръвното налягане.

Храна и кофеин

Както храната, така и кафето могат да повишат кръвното ви налягане. В идеалния случай трябва да измерите сутрешното си кръвно налягане, след като сте се измили и изкъпали, но преди да сте закусили.

Фактори на начина на живот

Има някои дейности, които трябва да избягвате поне половин час, преди да измерите кръвното си налягане, независимо от часа на деня. Те включват:

Упражняване

Пушенето

Пиене на алкохол

Употреба на тютюн

Какви са различните начини за измерване на кръвното налягане?

Можете да следите кръвното си налягане у дома или да го проверите в кабинета на Вашия лекар. Всеки начин има своите предимства и недостатъци. Най-добрият подход за вас би бил да комбинирате двата метода, за да получите пълна представа за вашето кръвно налягане.

Измерете кръвното налягане от медицински специалист

Обичайно е лекарят да проверява кръвното ви налягане по време на медицински преглед. Ако имате сериозни проблеми, свързани с кръвното налягане, Вашият лекар може да Ви помоли да планирате срещите си през различни часове на деня. Това ще помогне на Вашия лекар да определи диапазона на средното Ви кръвно налягане и да получи точна картина на кръвното Ви налягане.

Въпреки това, тъй като не е възможно да посещавате медицински кабинет всеки ден, повечето хора не го намират за удобен начин за редовно проследяване на кръвното си налягане. Следователно, измерването на кръвното налягане в медицинския кабинет се препоръчва само при сериозни случаи, свързани с кръвното налягане, или когато се изисква редовно участие на лекар.

Проверете на кръвното налягане у дома

Повечето хора предпочитат да проверяват кръвното налягане у дома с помощта на апарат за кръвно налягане. Това е сравнително по-просто, по-евтино и понякога дава дори по-добри резултати от тестването при лекар. Това е така, защото домашните проверки на кръвното налягане могат да ви помогнат да избегнете ефекта на бялата престилка – състоянието, при което показанията на кръвното налягане остават нормални у дома, но се повишават в лекарския кабинет поради тревожност, изпитвана от пациентите.

С домашното наблюдение можете да проследявате кръвното си налягане ежедневно и през целия ден, когато ви е удобно. Домашните проверки на кръвното налягане също са полезни, когато трябва да тествате ефекта от ново лекарство за кръвно налягане или нова диета с ниско съдържание на сол . По отношение на домашното наблюдение, единственото важно нещо, което трябва да знаете, е как да използвате правилно апарата за кръвно налягане и да получавате точни показания от него.

Вижте още: Кардиолог: Дава грешни резултати - ето как правилно трябва да мерите кръвното си налягане

Кои са най-добрите практики за правилно измерване на кръвното налягане?

Докато сте в кабинета на лекаря, медицински специалист ще се погрижи да следвате най-добрите практики, докато наблюдавате кръвното ви налягане. Въпреки това, ако използвате у дома монитор за кръвно налягане, трябва да следвате тези съвети, за да получите точни показания на кръвното налягане:

Уверете се, че стаята ви е удобна и топла.

Отделете 5 минути, за да се отпуснете, преди да започнете теста за кръвно налягане.

По-добре е  да седнете на стол с краката си стабилно поставен на пода.

Подпрете ръката, която ще използвате на маса или равна повърхност, като същевременно поддържате лакътя си на нивото на сърцето .

Уверете се, че надуваемата част на маншета докосва голата ви кожа, като същевременно покрива най-малко 80% от горната част на ръката ви.

Избягвайте да говорите, докато правите измерването.

Измерете кръвното си налягане два пъти, като прекъсвате между измерванията около 3 минути. Повторете го за трети път, ако има разлика от 5 точки или повече между показанията.

Отчитането на кръвното налягане в дясната и лявата ръка може да покаже разлики. Така че, ако е възможно, проверете кръвното си налягане на всяка ръка поне веднъж и вземете най-високата стойност за вашето внимание.

Кога трябва да посетите лекар?

Вашето кръвно налягане е мярката за силата, която сърцето ви използва, за да изпомпва кръв през кръвоносните съдове в тялото ви. Показва се с две числа, като първото число показва систолното налягане. Това е налягането във вашите артерии по време на сърдечен ритъм. Второто число се нарича диастолично налягане. Представлява налягането във вашите артерии, когато сърцето ви почива между два удара.

Отчитането на кръвното налягане от 120/80 милиметра живак (mm Hg) се счита за здравословно. Показания над 130/80 и по-високи показват високо BP, докато показания под 100/60 показват ниско BP. Получаването на високо или ниско кръвно налягане веднъж или два пъти не е повод за безпокойство. Но ако многократно получавате необичайни показания, говорете с лекар.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес