Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Ето кога високият пулс е опасен

27 септември 2024, 06:00 часа

Нормалната честота на пулса в покой за възрастни е между 60 и 100 удара в минута. В зависимост от вашата активност, вашият процент може да бъде по-висок или по-нисък. Но сърдечна честота над 100, която се появява със задух или болка в гърдите, може да бъде опасна.

Вижте още: Лекар: Какво се случва с холестерола, когато пиете бира

Вашият пулс е броят удари на сърцето ви за минута. Пулсът ви не винаги остава същият. Всъщност може да сте запознати, че понякога може да се промени в отговор на неща като вашето ниво на активност и емоционално състояние.

Сърдечната честота често се измерва, когато сте в покой и отпуснати. Това се нарича сърдечна честота в покой.

За възрастни типичният пулс в покой е между 60 и 100 удара в минута (bpm). Сърдечната честота в покой при децата може да бъде по-висока от тази на възрастните в зависимост от възрастта им.

Докато сърдечната честота може да варира от човек на човек, определени сърдечни честоти могат да се считат за опасни. Прочетете, за да научите повече.

За да разберете опасния пулс, първо трябва да знаете какъв трябва да бъде нормален пулс. Това не винаги е лесно, тъй като варира между отделните индивиди според тяхната възраст, нива на активност и други фактори.

Има обаче няколко „нормални“ параметъра.

Вашият пулс в покой е когато сърцето ви изпомпва минималното количество кръв, от което тялото ви се нуждае, защото сте в покой.

Сърдечната честота в покой може да варира в зависимост от индивида. Освен това фактори като възраст, ниво на активност и определени лекарства също могат да повлияят на сърдечната честота в покой.

Нормален пулс в покой за възрастни

Според Американската сърдечна асоциация (AHA) нормалната сърдечна честота в покой е между 60 и 100 удара в минута. Но някои хора може да имат пулс в покой, който е по-нисък от 60 удара в минута и все още се счита за нормален.

Например, спортистите може да установят, че сърдечната им честота е по-ниска, понякога до 40 удара в минута. Освен това хората, приемащи определени лекарства, като бета-блокери, също могат да имат по-нисък пулс в покой. По-късно ще проучим повече фактори, които могат да повлияят на сърдечната честота в покой.

Вижте още: Могат ли хората с диабет да ядат сладки картофи

Фактори, които могат да повлияят на сърдечната честота в покой

В допълнение към възрастта, няколко други фактора могат да повлияят на сърдечната честота в покой.

Tемпература. Пулсът ви може леко да се ускори, когато сте изложени на високи температури.

Bолка. Това може да увеличи сърдечната честота поради реакция на стрес.

Странични ефекти на лекарствата. Лекарства, като бета-блокери, могат да намалят сърдечната честота в покой.

Емоции. Ако сте тревожни или развълнувани, пулсът ви може да се ускори.

Тегло. Хората със затлъстяване може да имат по-висок сърдечен ритъм в покой. Това е така, защото сърцето трябва да работи по-усилено, за да снабди тялото с кръв.

Aнемия. При анемия ниските нива на червени кръвни клетки могат да накарат сърцето да бие по-бързо, за да снабди тялото ви с богата на кислород кръв.

Ендокринни или хормонални аномалии. Анормалните нива на някои хормони могат да повлияят на сърдечната честота. Например твърде много хормон на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) може да увеличи сърдечната честота, докато твърде малко хормон на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) може да намали сърдечната честота.

Синдром на постурална тахикардия (PoTS). Този синдром води до необичайно увеличаване на сърдечната честота след сядане или изправяне. В допълнение към сърцебиенето, някои типични симптоми на PoTS включват замаяност и припадък.

Позициониране на тялото. Сърдечната честота може да се увеличи временно, когато преминете от седнало в изправено положение.

Пушенето. Пушачите са склонни да имат по-висок пулс в покой. Спирането на цигарите може да помогне да го върнете обратно. Това често е трудно, но лекарят може да ви помогне да изградите план за спиране, който работи за вас.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес