Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камъни в бъбреците - 6 храни, които провикират образуването им

18 юли 2024, 14:26 часа

При камъни в бъбреците се предписва специална диета. Но също така има храни, които провокират образуването на камъни в бъбреците и препоръчва ограничаването или пълното им премахване от диетата си. Те трябва да се изключат от диетата на всеки, страдащ от уролитиаза, както и от всеки, който е загрижен за здравето на бъбреците си, съобщава изданието The Health Site.

Лекар: Тези 5 симптома издават болни бъбреци

Списъкът с тях включва - солени храни, червено месо, киселец, спанак, магданоз, храни с подсладители. Към списъка се добавят и няколко напитки - кафе, алкохол, газирани напитки. 

Храни и напитки, които провокират камъни в бъбреците

Хората, които добавят допълнително сол към храната си, са по-склонни да изпитат проблема с камъни в бъбреците. Излишъкът от сол нарушава процеса на отстраняване на течности от тялото, което води до отлагане на калциеви соли и в резултат на това образуването на камъни.

При пиене на алкохол тялото започва интензивно да отделя течност, което от своя страна води до дехидратация. И в резултат на това бъбречната функция е нарушена и пикочната киселина не се отстранява; в резултат на излишък от тази киселина се образуват камъни.

Кафето и кофеиновите напитки "отмиват" калция от костите, който остава по стените на пикочната система. Често след приемането на такива напитки хората, страдащи от уролитиаза, изпитват дискомфорт или дори болка в долната част на гърба.

Факт е, че червеното месо има много високо съдържание на животински протеин, чийто излишък води до повишаване на нивото на калций и пикочна киселина в урината. Поради тази причина при бъбречни проблеми се предполага изключване на червени меса, карантии, желирани и мазни месни бульони.

Храни като киселец, спанак, магданоз, които съдържат високи дози оксалова киселина, също са забранени. Камъни се образуват, ако в тялото има много соли; оксаловата киселина нарушава процеса на отстраняване на солите, което води до образуването на камъни.

Съставът на газираните напитки включва фосфорна киселина, която влияе върху функционирането на пикочната система, което провокира развитието на хронични заболявания, включително появата и увеличаването на камъните.

Подсладителите премахват калциевите соли от кръвта. Солите, подобно на калция, които се отлагат в пикочната система, увеличават вероятността от образуване на камъни.

Лекар: Този плод вреди на бъбреците и стомаха, ако го ядете често

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес