Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаете за нивата на кръвната захар?

07 август 2024, 09:22 часа

Тялото снабдява клетките с енергия, като използва затова кръвна глюкоза (кръвна захар), която се произвежда от въглехидратите, които поемаме. Обикновено тялото регулира нивата на кръвната захар, така че винаги да има достатъчно за захранване на клетките, но не толкова, че кръвният поток да бъде претоварен със захар.

При хората с диабет този баланс се нарушава заради проблеми с инсулина -  хормон, произвеждан от панкреаса, който помага да се поддържат нивата на кръвната захар стабилни.

При диабет тип 1 панкреасът или не произвежда достатъчно инсулин, или изобщо не произвежда инсулин. При диабет тип 2 той произвежда твърде малко инсулин и/или тялото не е в състояние да го използва правилно. Същото важи и за гестационния диабет, временна форма на заболяването, което се развива по време на бременност.

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Кръвната захар варира през целия ден в зависимост от това какво и кога ядете, физическото натоварване и други фактори. Ето защо проследяването на нивата на глюкозата е ключов аспект от управлението на всички видове диабет, особено за тези, които приемат инсулин. Това може да се случи и в домашни условия с глюкомер. 

Идеални нива на кръвната захар

Идеалното ниво на кръвна захар зависи от редица фактори:
•    Възраст
•    От колко време стредате от диабет
•    Наличието на други заболявания

Различните здравни организации, определят променливи идеални нива на глюкоза. Въпреки това има някои общи насоки, които е важно да знаете. 

Препрандиално (преди хранене)

Нивото на захарта в кръвта преди хранене се нарича препрандиалнокръвна захар. Проследяването трябва да се прави редовно, а резултетите да се записват. Това ще помогне на лекаря да установи как се повишава и пада нивото на кръвната захар. Резултатите са ключови, за да се установи дали лечението е адекватно. 

Кръвна глюкоза на гладно

Всеки човек изпитва хормонален скок всяка сутрин няколко часа преди да се събуди. Той е известен още като феномен на зората. Тъй като хората с диабет нямат нормален инсулинов отговор, този хормонален скок води до по-високи от нормалните нива на кръвната захар.

Феноменът на зората се получава, заради естественото освобождаване на хормони през нощта, които повишават инсулиновата резистентност.

Те включват:

•    хормон на растежа
•    кортизол
•    глюкагон
•    епинефрин

Високата сутрешна кръвна захар може да има и други причини, включително:

•    Недостатъчен инсулин предната вечер
•    Недостатъчни дози антидиабетни лекарства
•    Консумация на въглехидрати преди лягане

Постпрандиално (след хранене)

Нивото на кръвната ви захар в рамките на един или два часа след хранене и леки закуски се нарича постпрандиална кръвна захар. Както при тестването на кръвната захар преди хранене, важно е да се записва нивото и всеки път. Добре е да се води и дневник за нещата, които са изядени преди тестването. Това ще предостави допълнителна инфармация на лекаря ви за това как реагира тялото ви на определени храни и ще помогне при управлението на диабета.

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Преди и след тренировка

Редовната физическа активност е ключова част, за да живеете нормално при диагноза диабет. Това е особено вярно за хора с диабет тип 2, тъй като загубата на тегло може да промени цялостно здравното ви състояние. Упражненията могат да помогнат и за повишаване на чувствителността към инсулин и контрола на кръвната захар за хората с диабет тип 1. 
Защо спортът помага?

Физическата активност използва енергия, която изчерпва глюкозните клетки, извличайки глюкоза от кръвния поток. Това потенциално може да доведе до хипогликемия (ниска кръвна захар).  

Ето защо е важно да проверявате нивата на кръвната си захар преди активност и веднага след това. От нивото на кръвната ви захар може да се разбере  дали имате достатъчно глюкоза, за да подхранвате тренировката си, както и каква част от нея сте изчерпали. 

Диапазоните на глюкозата варират от човек на човек, но нивата на кръвната ви захар трябва да бъдат поне 90 mg/dL преди да започнете тренировка. Ако изследвате кръвната си захар и тя е по-ниска от 90 mg/dL трябва да изядете от 15 до 30 гр. бързодействащи въглахидрати в зависимост от планираното натоварване от активността ви.  Високоинтензивните тренировки може да изискват и допълнителен прием на въглехидрати.  

При нива от 90 до 150 mg/dL можете да приемате въглехидрати в началото на тренировката, а количеството им зависи от вида спортна активност и количеството активен инсулин. 
При нива от 150 до 250 mg/dL не трябва да приемате въглехидрати, докато те не паднат под 150 mg/dL.

От 250 до 350 mg/dL направете допълнителен тест за кетони и не тренирайте, ако те са от умерено до голямо количество. Ако нивата на кетоните са отрицателни или по-ниски, можете да правите упражнения с лека до умерена интензивност. Интензивни тренировки не се препоръчват, докато нивото на глюкоза не падне под 250 mg/dL, защото упражненията могат да увеличат допълнително кръвната захар. 

След тренировка, нивото на кръвна захар трябва да бъде проверено веднага. Тестът се повтаря отново два до четири часа след това, за да се проконтролира т.нар. забавен спад. Ако кръвната захар е по-висока в този момент, продължете да я проверявате на всеки 2 до 4 часа или докато тя не стане ниска, за да сте сигурни, че гликогенът ви е възстановен до нормалното си ниво. 

Редовният самоконтрол на нивата на глюкоза трябва да се прави, дори и при стабилен гликемичен контрол. Не е изключено при такива ситуации вашият лекар да поиска да ви бъде направен тест за хемоглобин A1C поне два пъти годишно. А при  липсата на адекватен контрол върху нивата на кръвна захар поне 4 пъти годишно. 

За повечето хора, които нямат диабет Американската диабетна асоциация препоръчва нивото на A1C да е под 7%. 

Не забравяйте, че нивата на кръвна захар може да варират от възрастта ви, както и от лекарствата, които приемате. И още – контрола над кръвната ви захар ще ви помогне да живеете нормално с поставената диагноза. Тестването е изключително важно ако вече приемате инсулин или други лекарства за диабет, които могат да причинят хипоглекимия. Проследяването на колебанията в нивата на глюкозата ви ще ви помогне да се справите с нея и да продължите деня си спокойно. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вероника Гюрова
Вероника Гюрова Отговорен редактор
Новините днес