Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете минерална вода

27 юли 2024, 17:34 часа

Минералната вода се нарича така с причина: напитката съдържа много полезни вещества, съобщава изданието The Health Site.

Въпреки това, не трябва да я пиете всеки ден без лекарско предписание. Ежедневната консумация на тази здравословна на пръв поглед напитка крие определени рискове.

Възможно ли е да се пие минерална вода всеки ден?

Минералната вода може да бъде трапезна и лечебна. В първия случай няма изразен вкус, може да се пие без ограничения, освен ако няма индивидуални противопоказания.

6 храни, които утоляват жаждата по-добре от водата

Лечебната вода помага за профилактиката на различни заболявания, така че трябва да се пие в строго дозирани количества. Но що се отнася до втората разновидност, само лекар може да я предпише. 

Неконтролираната консумация на минерална вода застрашава със следните здравословни проблеми:

  • предязвено състояние поради повишената минерализация на напитката;
  • риск от образуване на кръвни съсиреци поради повишени нива на калций в кръвта;
  • нарушение на водно-солевия баланс;
  • образуване на камъни в бъбреците и др.

Основни полезни свойства на минералната вода

Минералната вода има много полезни свойства, поради което е толкова търсена. Течността от естествени източници има способността да променя биохимичния състав на тялото и има изразен терапевтичен ефект. Пиенето на такава вода ускорява възстановяването, активира защитните сили и дава енергия. Това е добър начин за възстановяване на киселинно-алкалния баланс. Други положителни ефекти включват:

  • Подобряване вида и състоянието на кожата, косата и ноктите.
  • Укрепване на костната и зъбната тъкан.
  • Регулиране на нивата на хемоглобина.
  • Възстановяване на нормалната функция на черния дроб и бъбреците.
  • Подобряване на паметта и интелектуалните способности.
  • Укрепване на нервната система.
  • Поддържане на имунитета.

Ако течността е обогатена с желязо, се препоръчва да се пие на хора с анемия. При патологии на щитовидната жлеза се препоръчва да се пие вода, обогатена с йод. Водите, съдържащи много натрий, помагат за нормализиране на кръвното налягане. При уролитиаза е препоръчително да се пие хидрокарбонатна вода.

Можете да стимулирате метаболитните процеси в организма и да подобрите работата на стомашно-чревния тракт с помощта на хлоридни, хлоридно-сулфатни и хлоридно-бикарбонатни минерални води. Те също се препоръчват да се консумират при гастрит с ниска киселинност.

При язва на стомаха или дванадесетопръстника, гастрит с висока или нормална киселинност, който е станал хроничен, ще бъдат полезни хидрокарбонатни сулфатни води, които съдържат малко соли и въглероден диоксид.

При хронични възпалителни патологии на дебелото и тънкото черво - ентерит, колит, ентероколит с разстройство на изпражненията, се препоръчва консумацията на хидрокарбонатни сулфатни течности, обогатени с калциеви соли със средна или ниска концентрация на въглероден диоксид и други соли.

Ендокринолог: Това е първото нещо, което трябва да направите сутрин

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес