Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ви, ако ядете авокадо всеки ден?

27 септември 2024, 12:30 часа

Авокадото е рядко съкровище сред плодовете: то е богато на здравословни хранителни вещества, мазнини и придава мекота и приятна текстура на всяко ястие. Но, както при всяка друга храна във вашата диета, принципът на баланс трябва да е на първо място. Не всичко, което е вкусно или дори здравословно, може да бъде полезно за вашето здраве, ако консумирате определен продукт в прекомерни количества. В случая с авокадото обаче ситуацията е малко по-различна, тъй като тук редовността има само положителни аспекти. Ние ви казваме кои точно в следващите редове. Ето какво ще се случи с тялото ви, ако ядете авокадо всеки ден:

1. Сърцето ви ще бъде защитено

Мононенаситените или „здравословни“ мазнини, които се намират в големи количества в авокадото, имат благоприятен ефект върху здравето на сърцето и по-точно намаляват риска от инфаркт и нивото на лошия холестерол в кръвта.

Още: Как да си отгледате авокадо у дома от костилка

В допълнение към ненаситените мазнини, авокадото съдържа и някои антиоксиданти, които са ефективни за предотвратяване на възпаление и оксидативен стрес (клетъчно увреждане поради прекомерно окисление) в кръвоносните съдове. В резултат на това, като консумирате едно авокадо всеки ден, можете значително да подобрите кръвния си поток и цялостното сърдечно-съдово здраве.

2. Ще отслабнете

Може да изглежда, че тук има нещо нередно: как богата на мазнини храна като авокадо може да ви помогне да отслабнете? В крайна сметка мазнините са основният виновник за излишните килограми. Задавайки подобни въпроси обаче, ние демонстрираме непознаване на собственото си тяло и механизмите, по които работи.

Учените са доказали, че авокадото наистина помага да отслабнете: благодарение на високото си съдържание на мазнини и фибри (около 14 грама на плод), след като го изядете, се чувствате напълно сити и това ви спасява от натрапчивото желание да похапвате през деня. Например, проучване установи, че хората с хронично наднормено тегло са били освободени от желанието си да похапват за почти пет часа, след като са добавили само половин авокадо към ежедневната си диета.

Още: Лекар: 10 здравословни причини да ядете по едно авокадо на ден

3. Ще се намали риска от диабет

Последните научни изследвания показват, че авокадото е най-доброто от природата за регулиране на кръвната захар. В един скорошен експеримент участниците добавиха половин авокадо към обяда си, след което изследователите измерваха кръвната им глюкоза и нивата на инсулин на редовни интервали. Резултатите от експеримента показват, че въпреки факта, че авокадото увеличава общото съдържание на калории в ястието, то не променя нивата на кръвната захар.

4. Зрението ви ще се подобри

Макулната дегенерация е една от най-честите причини за ранна загуба на зрението, така че хранителни вещества като лутеин и зеаксантин са наистина задължителни за консумация за съвременните хора. Добра новина: Авокадото съдържа много и от двете. Освен това е важно да се има предвид, че те се абсорбират в тялото само като част от храната, така че добавките са безсилни тук. Ето защо, ако смятате, че зрението ви вече не е това, което е било преди, трябва да добавите авокадо към ежедневната си диета. Освен това, той е най-богатият източник на лутеин сред 20 други често консумирани плода.

Още: Винаги съхранявайте нарязаното авокадо по този начин и то ще е свежо с дни

5. Косата и кожата ви ще станат по-красиви

Същият лутеин и зеаксантин, които се намират в авокадото, служат като основни протектори на нашите клетки от увреждане от ултравиолетовото лъчение и вредните окислителни процеси, които то предизвиква.

UV лъчите водят до преждевременно стареене на кожата и влияят негативно на здравето на косата, като я правят слаба и дехидратирана. Но това не е всичко. Едно авокадо на ден ще ви осигури повече от 20% от препоръчителната дневна доза витамин Е, който е любима съставка в козметичните продукти. И има защо: помага за неутрализирането на свободните радикали, които деформират тъканната структура.

6. Ще бъдете в добро настроение

Редовната консумация на авокадо ще ви помогне да стабилизирате емоционалното си състояние, поради високото съдържание на редица витамини и минерали, които имат положителен ефект върху промените в настроението. Вашето тяло получава пълната гама от хранителни вещества, необходими за безпроблемното му функциониране. В резултат на това нищо не пречи на тялото ви да произвежда напълно серотонин, хормона на щастието, в резултат на което изблиците на енергия, добрите мисли и вдъхновението стават нормално състояние, а не рядко изключение от правилото.

Но една от основните роли играе високата концентрация на калий, с която се гордее авокадото. Научните изследвания многократно показват, че хората, които са податливи на депресивни мисли, демонстрират ниски нива на калий в тялото.

7. Ще откриете всички най-полезни вещества в един плод

Авокадото съдържа около 20 вида витамини и минерали и това го прави истински рекордьор. Един плод съдържа следните проценти от препоръчителната дневна доза: витамин К - 53%, фолат - 41%, витамин С - 33%, витамин В5 - 28%, калий - 28%, витамин В6 - 26%, витамин Е - 21 %, мед - 19%. Авокадото също съдържа лутеин, тиамин, желязо, ниацин, рибофлавин и цял набор от антиоксиданти. Не е лош комплект, нали?

източник: https://www.marieclaire.ru/food/chto-budet-esli-est-avokado-kajdyiy-den-/

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес