Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво никога не трябва да пием при нисък пулс?

14 октомври 2024, 07:45 часа

Нисък пулс или брадикардия е налице, ако сърцето тупти по-рядко от 60 пъти на минута в покой. Това може да не причинява осезаеми симптоми - но поради намаляването на притока на кръв към органите е възможно да се появят признаци като умора, слабост или замаяност.

Д-р Андре Фелман, координатор по кардиология в регионалната болнична мрежа на бразилския щат Сао Пауло, разказва за този проблем.

Брадикардията може да е физиологична, т. е. да не е признак на заболяване, тъй като естествено се среща при спортисти с високи физически натоварвания или възрастни хора; но може да показва здравословни усложнения от типа на сърдечно заболяване или хипотиреоидизъм.

Още: Защо получаваме ускорен пулс след ядене?

Препоръчително е при поява на симптоми на брадикардия да се консултирате с кардиолог.

Симптоми

Главните брадикардични симптоми са следните:

  • лесна умора или слабост
  • замаяност или световъртеж
  • болка в гърдите под формата на парене или стягане
  • недостиг на въздух
  • психическо объркване или припадък
  • студена кожа
  • спадане на кръвното налягане
  • неразположение

Още: Ако страдате от висок пулс, може да имате дефицит на този витамин

Симптомите се появяват в случаи, че сърдечният ритъм е прекомерно бавен и притокът на кръв към тялото и мозъка намалее. Затова е желателно да се консултирате с кардиолог, когато признаците възникнат или зачестят.

Тежка форма на брадикардия

Брадикардията се превръща в сериозна, когато причинява появата на симптоми или зачести - тъй като може да доведе до намалено зареждане с кислород на органите и мозъка. Ако човек почувства задух, болка в гърдите или, че рискува припадък, трябва незабавно да отиде на лекар.

За да измерите пулса си, може да поставите показалеца и средния пръст отстрани на врата си, над ключицата, и да преброите броя удари, усетени за 1 минута.

Още: Кардиолог: Какъв трябва да е нормалният пулс на здрав възрастен и дете

Диагностика

Диагнозата брадикардия се поставя от кардиолог чрез оценка на симптомите, здравната история и последващ клиничен преглед чрез слушане на сърдечния ритъм, както и на сърдечната честота с помощта на стетоскоп.

Също лекарят трябва да назначи по-специфични тестове като електро-, ехо-кардиограма или стрес-тест, известен още като „тест с натоварване“.

Възможни причини

Още: Какъв е пулсът при сгъстяване на кръвта?

Основните причини за брадикардия са следните:

  • - сърдечни заболявания
  • - хипотермия
  • - хипотиреоидизъм
  • - хипогликемия
  • - менингит
  • - тумор в централната нервна система
  • - интракраниална хипертония
  • - сънна апнея

Особено внимание би трябвало да се обърне на отказването от тютюнопушене, тъй като никотинът има значителен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система.

Освен това е крайно наложително да ограничите приема на сол, алкохол, мазни и пушени храни. Не се препоръчва да носите дрехи, които притискат врата.

Още: Какъв е нормалният пулс при всеки и кога трябва да потърсим лекар?

Трябва да се избягват лекарства за аритмия, високо кръвно, сърдечни гликозиди, блокери на калциевите канали, бета-блокери, препарати на базата на литий, фентанил, клонидин.

Кога брадикардията е нормална?

Брадикардията може да се счита за нормална или физиологична, когато се появи по време на сън или при хора, които практикуват редовно физически упражнения - техните сърца вече са адаптирани към физическите усилия, които се извършват редовно, а това в крайна сметка забавя пулса по време на почивка. Също така е нормално да се случи след обилно хранене или по време на кръводаряване, като изчезва след няколко часа.

Лечение

Лечението на брадикардия трябва да се ръководи от кардиолог и варира в зависимост от причината, симптомите и тежестта.

Ако брадикардията е свързана с друга причина, като например хипотиреоидизъм, лечението обикновено се провежда с употребата на лекарства; естествено, адекватното лечение на съответното заболяване може да разреши брадикардията.

В по-сериозни случаи е възможно да е наложително използването на пейсмейкър. Той представлява устройство, поставяно хирургично, и има за цел да регулира сърдечния ритъм също и в случай на брадикардия.

Внимание! Тази статия е само за информация. Никога не се самолекувайте и винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес