Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво липсва на тялото, ако много ви се яде риба

30 юли 2024, 22:39 часа

Рибата и морските дарове са практически единственият продукт, който е включен във всяка диета. Предпочитани са от вегетарианци и любители на протеинови диети, които постят. Ползите от продукта са очевидни: има защитен ефект, нормализира хормоните, участва в синтеза на протеина, както и на незаменимите аминокиселини, които могат да влязат в тялото само с храна: лизин, изолевцин, левцин, метионин, триптофан и др.

Рибата съдържа йод, желязо, калий, натрий, хлор, молибден, мед, бром, магнезий, фосфор, сяра, цинк, кобалт, манган, витамини (A, D, B1, B2, B6, B12), мастни киселини (омега- 3, омега-6). За да функционира нормално, тялото ни се нуждае от този набор от елементи.

Не само сьомга: Това е най-полезната риба, която замества месото

Зад постоянното желание за консумация на риба може да се крият определени дефицити, според изданието The Health Site. 

Какво издава постоянното желание за ядене на риба?

Зад постоянното желание за консумация на риба може да се крие дефицит на фосфор. Ако сте забелязали, че бързо се уморявате, страдате от нервно изтощение, повишено омазняване на кожата и че ноктите ви се чупят, вероятно ви е необходим фосфор.

Проблеми с косата, промени в настроението, сънливост и появата на гърчове показват недостиг на йод. Това също може да провокира повишен апетит към риба и морски дарове.

Ако се оплаквате от прекомерна тревожност, вероятно се нуждаете от калий и магнезий, а тези дефицити също може да доведат до повишен глад към рибни ястия.

Липсата на витамин А се показва от проблеми със зрението или кожата. Този дефицит също може да провокира повишен апетит към рибни ястия.

Много често по време на бременност се появява повишено желание за консумация на солена риба. Може да има няколко причини за такава хранителна зависимост при бременни жени.

Токсикозата често е придружена от повръщане и нарушаване на стомашно-чревния тракт. Освен това бременните жени страдат от чести позиви за уриниране. Всичко това нарушава водно-солевия баланс в организма. Яденето на риба, особено осолена, решава проблема в този случай.

Хормоналните промени при бременна жена причиняват загуба на вкус. Една жена има желание да подобри вкуса на храната, така че бременните жени обичат осолена и пушена риба.

Друга причина е, че растящият плод изпитва недостиг на витамини и микроелементи, както и нужда от течност (натрият и хлорът я задържат). Това също може да провокира желание за консумация на големи количества риба. 

Лекар: Защо ТРЯБВА да ядете риба в жегата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес