Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви храни са подходящи за закуска при омазнен черен дроб

16 октомври 2024, 10:55 часа

Затлъстяването е сериозен проблем, който застрашава здравето на черния дроб. Този орган е заобиколен от безброй мастни натрупвания, които влияят негативно върху основните функции на черния дроб и създават предпоставка за различни възпаления.

Още: Лекар: Един портокал на ден - шест ползи за тялото

Режимът на здравословно хранене, придружен от прости промени в начина на живот, може да възстанови черния дроб в предишното му състояние. Хората, страдащи от омазняване на черния дроб, трябва да бъдат много внимателни по отношение на храната, храненето като цяло и особено закуската.

Плодове

Хората, страдащи от омазняване на черния дроб, трябва да приемат поне една порция плодове сутрин. Експертите споделят, че плодовете засищат лесно поради наличието на фибри. Те могат да консумират банан или половин чаша боровинки например.

Плодовете могат да се комбинират и не трябва да се превишава дажбата. Сред най-здравословните плодове за здравето на черния дроб са: круши, лимони, дини и горски плодове като ягоди.

Овесени ядки

Овесът е много здравословно зърно за хора, страдащи от затлъстяване на черния дроб. Специалистите препоръчват да консумирате овесени ядки, които можете да обогатите с натурални продукти като мед или пресни плодове. Овесените ядки могат да се комбинират много добре с нискомаслено прясно и кисело мляко и така да ви заситят за дълго време.

Кисело мляко с горски плодове

Киселото мляко е много здравословно за организма. Може да се комбинира доста добре с горски плодове, а ако искате да останете сити можете да хапнете и половин филия пълнозърнест хляб.

Още: Трябва ли да пиете мляко, ако имате проблеми със стомаха

Пресни зеленчуци

Идеята може да не ви се стори интересна, но няма нищо лошо сутрин да ядете салата. Можете да напълните чиния с краставица, домат, пипер и сирене и да се насладите на здравословна закуска.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес