Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква трябва да бъде първата менструация след раждането?

01 юли 2024, 07:11 часа

Характерът на менструацията след раждането на детето може леко да се промени. Затова е необходимо да можете да правите разлика между нормално и необичайно.

Реклама

За по-точен отговор на въпросите, свързани с първата менструация след раждането, се обърнахме за помощ към експерт - акушер-гинеколога Мазина Анна Павловна.

Кога трябва да бъде първата менструация след раждането?

Времето за възстановяване на менструалния цикъл след раждане до голяма степен зависи от това дали жената кърми бебето си и с каква честота. След раждането на детето при жената се активира хормонът пролактин, който стимулира производството на кърма. Високите нива на пролактин в следродилния период възпрепятстват узряването на яйцеклетките в яйчника и по този начин блокират менструацията. Ако жената не кърми, цикълът се възстановява 1-3 месеца след раждането. Ако има кърмене, цикълът се възстановява за 6-10 месеца, но менструацията може да не започне, докато кърменето не приключи.

Лекари обясниха защо някои жени имат тежка менструация и кога да потърсите помощ

Продължителността, характерът, цветът, консистенцията на менструацията след раждането са индивидуални за всяка жена. Те могат да останат същите, каквито са били преди бременността, да бъдат по-обилни или, обратно, оскъдни. Първата менструация след раждането все още не е доказателство за възстановяването на стабилен и менструален цикъл, след което може да има прекъсване от няколко месеца.

Липсата на менструация след раждане се дължи на повишено ниво на пролактин в организма. Този хормон, отговорен за кърменето, потиска функцията на яйчниците. Овулация не настъпва и менструация не идва.

Ако жената кърми бебето си, менструация може да не се появи, докато кърменето не приключи. Но ако бебето вече е на една година, работата на яйчниците ще бъде възстановена и на фона на кърменето. Ако детето е изкуствено хранено, менструация трябва да се очаква около три месеца след раждането.

Не бъркайте менструалното течение с лохиите. Лохията е следродилно течение, което може да продължи до 5 седмици.

Колко дълго трае първата менструация след раждането?

По правило тя има обичайния за жените характер - продължава 5-7 дни, не може да се нарече оскъдна или твърде обилна. Понякога обаче се наблюдават някои промени. Това се отнася за продължителността на цикъла, който може да стане с няколко дни по-къс или, обратно, по-дълъг.

Често жените отбелязват, че след раждането менструацията им е по-малко болезнена. През първите няколко месеца цикълът може леко да се колебае - например в един от месеците менструацията изведнъж не идва. Това се счита за вариант на нормата, тялото идва на себе си след раждането.

5 мита за менструацията, които трябва да забравите

Съществуват признаци, които трябва да предупреждават жената. Това е случаят, в който е необходимо да се консултирате с лекар.

- Менструацията започва веднага след спирането на лохията и има остра неприятна миризма. Това може да говори за възпаление във вътрешността на матката, причинено от остатъците от плацентата.

- Изтичането е станало много обилно. Необходимо е да се провери дали това не е симптом на ендометриоза или ендометриална хиперплазия.

- Въпреки факта, че жената не кърми, менструацията все още не започва. Това е сигнал за дисбаланс в хормоналната система.

Дори ако менструацията след раждането все още не се е възобновила, е необходимо внимателно да се предпазите. Народната поличба, че в периода на кърмене не може да се забременее, няма научна основа. Невъзможно е да се предвиди в кой момент ще настъпи овулацията.

Необходимо е внимателно да се наблюдава характерът на менструацията след раждането, за да не се пропуснат опасни симптоми. Внимателното отношение към себе си е ключът към женското здраве.

На какво си струва да се обърне внимание и за какво трябва да предупреди жената?

- Обилните менструации, които продължават повече от 10 дни, се тълкуват от лекаря като кървене. В този случай е необходимо да се установи причината за кървенето и да се предпише необходимата терапия. За обилна менструация се смятат тези менструални периоди, при които жената губи повече от 50 ml кръв или има нужда от смяна на тампона на всеки 2 часа.

- Промените в цвета на менструалната кръв след раждане и появата на съсиреци могат да показват хормонални нарушения. Тя може да бъде и признак на възпалителни процеси в органите на репродуктивната система.

- Болезнена менструация. След раждането си струва да посетите гинеколог, в случай че преди бременността жената не е имала такива оплаквания. Такава болка може да показва инфекциозни и възпалителни заболявания на матката и яйчниците, развили се в следродилния период.

- Прекалено оскъдна менструация в продължение на 3 или повече менструални цикъла. Тези симптоми могат да показват хормонални нарушения или следродилен ендометрит.

- Нередовна менструация шест месеца след възстановяването ѝ. Струва си да посетите лекар, за да се изключи патология на яйчниците.

- Продължителна менструация в продължение на повече от седмица, придружена от слабост и замаяност.

- В случай на болки в долната част на корема, повишена температура, неприятна миризма от гениталния тракт, промяна в цвета и изобилието на вагиналния секрет, е необходимо да посетите лекар, за да се изключат инфекциозни процеси.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес