Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се вдига ниско кръвно в жегата?

26 юли 2024, 13:22 часа

Много хора в определени моменти от живота се сблъскват с епизоди на артериална хипотония, популярно известна като ниско кръвно налягане. Това е често срещано в ситуации, които допринасят за загуба на контрол на кръвния поток, като извършване на движения след продължителна и неподвижна почивка – нерядко се наблюдава при бързо изправяне, като ни причинява замаяност, слабост или чувство на припадък. През лятото с повишаване на температурата кръвното налягане също има тенденция да спада.

Д-р Глаубер Фабиао Синьорини обяснява, че това е възможно поради вазодилатация на артериите. 

Въпреки че не се счита за заболяване само по себе си, ниското кръвно налягане понякога сочи определени здравословни проблеми от типа на сърдечно заболяване, дехидратация, белодробна емболия, кръвоизливи, септичен шок или диабет. Освен това, състоянието може да е често срещано по време на бременност, дълги периоди на гладуване или употребата на определени лекарства.

Кръвното налягане е резултат от натиска, упражняван от кръвта върху артериите, когато сърцето работи, за да доставя кръв на цялото тяло – това е основно движение за поддържане на пълноценното функциониране на организма. Сърцето работи, като извършва две движения: отпускане (диастола) и свиване (систола). От една страна, то действа, като изтласква кръвта напред, когато се свива (систола), изпразва и изпълва артериите.

После се отпуска и отново се напълва с кръв. Стойността на налягането, считана за оптимална, е 120 на 80 mmHg. При индивид с хипотония „кръвното“ пада под степен 90 на 60 mmHg – тогава се наблюдава намаляване на кръвния приток към тъканите на тялото.

Ако сме с ниско кръвно - какво поведение да имаме в горещините?

Симптомите на „ниско кръвно“

Когато пациентът е свикнал и се чувства нормално, независимо от ниското си кръвно налягане, то хипотонията няма симптоми. Въпреки това отделни признаци може да се появят, особено когато налягането падне под 90 на 60. Основните симптоми са:

  • световъртеж;
  • бледост;
  • гадене;
  • студена пот;
  • слабост и умора;
  • чувство на припадък;
  • тахикардия;
  • слаб и ускорен пулс;
  • замъглено виждане;
  • бързо дишане;
  • психическо объркване;
  • загуба на съзнание, припадък.

Според кардиолога, когато има многократно и често спадане на налягането или когато пациентът не реагира на елементарни мерки, е необходимо да се прибегне до медицинска помощ, за да се установи причината за проблема.

Диагностика и лечение

Лечението зависи от тежестта, характеристиките и причините за симптомите. Когато причината за ниското кръвно е заболяване, лечението има за цел да контролира основното разстройство. При здрави хора хипотонията не се нуждае от специфично лечение.

Имате ниско кръвно налягане? Всичко, което трябва да знаете

Как да контролираме кризата с ниско кръвно налягане?

В случай на рязко смъкване на кръвното е възможно да се вземат мерки за намаляване на дискомфорта и избягване на припадък; например, следните.

Опитайте се да седнете на хладно и проветриво място.

Легнете в удобна позиция, така че да можете да поставите краката по-високо от главата и сърцето.

Ако дрехите ви са неудобни дрехи, опитайте да ги разхлабите, особено, когато ви стягат около врата. По този начин ще можете да дишате по-добре.

Пийте много течности, като вода, кафе или плодови сокове, за да увеличите притока на кръв, особено в горещите дни.

Освен това, всеки кардиологът ще подчертае, че чрез изследване, което позволява точната диагноза на причината, е възможно по-добре да се предотврати хипотонията. Други препоръчителни средства за превенция включват следното.

Ставайте предпазливо, особено когато сте лежали или седели за дълъг период от време.

Консумирайте вода ежедневно, за да избегнете дехидратация и хиповолемия.

Редовно практикувайте физическа активност, това активира кръвообръщението и подобрява кръвното налягане.

Избягвайте да стоите в много гореща и влажна среда за дълго време.

Внимание! Статията е само за информация. Не практикувайте самолекуване, а търсете медик-специалист!

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес