Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как високата кръвна захар влияе на дебелото черво и коя стойност е опасна?

16 октомври 2024, 10:38 часа

Повишената кръвна захар оказва негативен ефект върху целия организъм, включително и върху здравето на дебелото черво. Само една единица повишение на кръвната захар над нормата е достатъчна, за да попаднете в рисковата група за заболяване от колоректален рак. Освен това шансовете са особено големи за младите хора. Учени от Китай научиха коя стойност на захарта увеличава риска от рак, съобщава изданието The Health Site.

Висока кръвна захар - как влияе на здравето на дебелото черво

Колоректалният рак е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания в света. Повече от 1,9 милиона нови случая на този рак са докладвани през 2020 г. В същото време 935 хиляди души са починали от болестта. Освен това ракът на червата все по-често се открива при млади пациенти - на възраст под 50 години.

Как овесените ядки влияят на кръвната захар и холестерола?

Междувременно учени от Китай откриха връзка между риска от рак на дебелото черво и повишените нива на кръвната захар. Тяхното проучване включва повече от 500 хиляди души на възраст от 40 до 69 години, които не са имали рак по това време.

Участниците бяха подложени на редовни медицински прегледи в продължение на няколко години, включително измерване на нивата на кръвната им захар. При оценката на резултатите учените се съобразяват с начина на живот на доброволците. Известно е, че лошата диета, алкохолът, тютюнопушенето, високият индекс на телесна маса и липсата на физическа активност увеличават риска от рак на червата.

Според учените за всеки 1 mmol/L повишение на нивата на кръвната захар рискът от колоректален рак се увеличава с 5%. И колкото по-високо е нивото на захарта, толкова по-голяма е вероятността от развитие на болестта, особено когато става въпрос за млади хора.

И така, според проучването,при пациенти със захарен диабет под 50-годишна възраст (кръвна захар над 7,0 mmol/l) рискът от ранен рак на дебелото черво се увеличава с 61%. Диабетиците над 50 години са с 14% по-склонни да развият заболяването.

Горната граница на нормалната захар е 6,0 mmol/l. Това означава, че ниво на глюкоза от 7,0 mmol/l вече повишава риска от развитие на рак на дебелото черво.

„Механизмите, лежащи в основата на връзката между хипергликемия и колоректален рак, включват метаболитни ползи за раковите клетки (клетките се нуждаят от глюкоза, за да живеят и да се възпроизвеждат, дисрегулация на инсулиновото сигнализиране и свързани фактори като оксидативен стрес, възпаление и дисбаланс на адипокини (хормони на мастна тъкан), се казва в проучване, публикувано във вестника на Националния раков център в САЩ.

Но защо рискът от рак на червата е по-висок при по-младите диабетици? Авторите смятат, че процесът започва в юношеството.

Повишените нива на глюкоза могат да бъдат по-канцерогенни, ако експозицията се случи по време на юношеството, когато клетките се размножават с ускорена скорост.

Хората с хронична хипергликемия, която се развива в детството или ранна зряла възраст, ще изпитат десетилетия на прекомерно метаболитно разстройство, оксидативен стрес и възпаление, което създава среда за развитие на тумор, обясняват учените.

Международно проучване 2021 г. показва, че високата консумация на прости захари и подсладени напитки по време на юношеството значително увеличава риска от развитие на колоректален аденом, предраково състояние на дебелото черво. Това означава, че тийнейджърите може да са най-податливи на вредните ефекти от високите нива на глюкоза.

„Нашето проучване показа положителна връзка между нивата на кръвната захар и риска от колоректален рак в зависимост от дозата. Това предполага, че по-стриктният контрол на глюкозата трябва да бъде приоритет за по-младите възрастови групи“, заключават китайски учени.

Тази храна рязко повишава кръвната захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес