Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как пъпешът влияе на холестерола?

29 юни 2024, 10:11 часа

Пъпешът, сочен и ароматен, е не само вкусен десерт, но и истински склад за хранителни вещества. Благодарение на състава си има благоприятен ефект върху организма, а високото съдържание на фибри го прави ефикасно средство при запек.

Реклама

Влияние на пъпеша върху холестерола

Кандидатът на медицинските науки, руският гастроентеролог и диетолог д-р Рустем Садиков говори по-подробно за свойствата на плода и за влиянието му върху нивата на холестерола.

Диня или пъпеш - ендокринолог разкри кой плод е по-полезен

Пъпешът съдържа витамини А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, К, РР. Освен това съдържа много калий, магнезий, калций, желязо, фосфор и натрий, както и около 1 гр фибри на 100 гр продукт.

Важно е да запомните, че пъпешът е нетраен продукт. Ето защо трябва да изберете само зрели плодове и да ги ядете бързо, не ги оставяйте за дългосрочно съхранение. Зрелият пъпеш има приятен сладък аромат.

"Високото съдържание на фибри в пъпеша, меката текстура и фината сладост го правят ефективно средство за лечение на запек. Фибрите, без да се усвояват от тялото, абсорбират вода, увеличават обема си и стимулират чревната подвижност, като насърчават отделянето на изпражненията. Той също така помага за подобряване на усвояването на хранителните вещества, премахва отпадъците и токсините и намалява нивата на холестерола в кръвта“, коментира лекарят.

Други ползи и вреди от пъпеша

Но има и такива случаи, в които е по-добре да откажете пъпеша:

  • при диабет, тъй като високото ниво на захар в пъпеша може да повлияе негативно на нивата на кръвната захар;
  • при стомашни язви киселината в пъпеша може да раздразни лигавицата;
  • при бъбречни заболявания пъпешът съдържа много калий;
  • при индивидуална непоносимост, някои хора могат да бъдат алергични към пъпеш.

Пъпешът е полезен както пресен, така и варен. Пресният пъпеш запазва повече витамини и микроелементи, но за хора с храносмилателни проблеми е по-добре да го консумират термично обработен.

"Не яжте твърде много пъпеш наведнъж. Това може да доведе до подуване на корема и диария. Нормата е от 300 до 500 грама на ден", предупреждава лекарят.

Малка порция пъпеш с тегло приблизително 200 g съдържа:

  • 64 калории
  • 16 гр въглехидрати
  • 1,4 гр фибри
  • 1 гр протеин
  • 0 гр мазнини

 

Пъпешът съдържа много хранителни вещества. Помагат за укрепване на костите, подобряват състоянието на кожата и имунната система. Този плод също може да помогне за понижаване на кръвното налягане и кръвната захар.

Лекар разкри как е правилно да се яде диня и пъпеш
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес