Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно да изчистим бактериите в урината?

07 август 2024, 13:44 часа

Макар да се опитваме да се предпазим от бактериите и да говорим непрекъснато за профилактика на бактериални инфекции от всякакъв характер, има бактерии, които сякаш не можем да избегнем – тези в урината. Всяка втора жена ще има поне веднъж в живота си бактериална уринарна инфекция и никаква профилактика не променя този факт. Бактериите в урината са сред най-честите проблеми, засягащи жените и възрастните хора.

Мъжете са по-слабо засегнати – само един от 20 ще се сблъскат с този проблем. Сред причините за честите уринарни инфекции при нежния пол е самата анатомия на дамите, късата уретра, която улеснява преминаването на микробите в пикочния мехур, както и фактът, че една от целите на пикочната система е да минимизира риска от сериозна инфекция в бъбреците, като така обаче самата уринарна система става жертва на инфекции. Повечето инфекции на пикочните пътища са ограничени до пикочния мехур и обикновено не са сериозни за щастие, като се има предвид честотата им.

Въпреки че причиняват неприятни и понякога тежки симптоми, инфекциите на уринарния тракт не са опасни за живота, но все пак е важно да се диагностицират и лекуват, което прави темата за изчистването на бактериите в урината от ключово значение. Как най-лесно да изчистим бактериите в урината е сред важните въпроси, които вълнуват дамите.

От какво се получават бактерии в урината?

Видове бактерии в урината и как най-лесно да изчистим бактериите в урината

Обикновено в урината се открива минимален брой бактерии, като за установяването им се изследва в лаборатория т.нар. стерилна урина. Ако обаче в пикочните пътища попаднат бактерии или дрожди, тяхното размножаване води до инфекция на пикочните пътища и именно тогава при изследване се установяват множество бактерии в урината. Обикновено тези бактерии са Escherichia coli (E. coli), които са основна причина за бактериални уринарни инфекции, но се срещат, макар да е по-рядко, хламидия,Proteus, Klebsiella и Staphylococcus saprophyticus.

Изследването на стерилна урина е важно не само за диагностицирането на проблема, н и за лечението – бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици, а оптималният избор на медикамент може да се направи, като се изследва чувствителността им към антибиотици с цел предписването на най-правилните за конкретния случай и пациент. Именно идентифицирането на видовете бактерии чрез допълнителни биохимични изследвания и определянето на чувствителността им към антибиотици води до бързото им изчистване и оздравяване на страдащия пациент.

Инфекция на пикочните пътища: Шест начина за лечение без лекарства

Симптоми на бактериална уринарна инфекция

Симптомите могат да бъдат както тежки, така и едва уловими или дори липсващи. Липсата на симптоми усложнява ситуацията, тъй като затруднява диагностиката, идентифицирането на проблема и съответно започването на лечение. Ако има симптоми, те могат да включват един или няколко от следните:

-          Внезапен и спешен повик за уриниране, дори да е само няколко капки отделената урина.

-          Парене по време на ходене по малка нужда.

-          Болка при уриниране, както и след уриниране.

-          Урина с изключително неприятна миризма.

-          Усещане за пълнота на пикочния мехур след уриниране.

-          Промяна в цвета на урината – мътната урина също сочи развитие на бактериална инфекция.

-          Кръв в урината и др.

Кой най-често страда от бактерии в урината?

Възрастта е ключов фактор. Бебетата, дамите и възрастните хора са най-често изложени на проблема. Сред рисковите фактори сред дамите са: бременност, промените, настъпващи в тялото, които са следствие от месечния цикъл, тъканите на уретрата и пикочния мехур, които очаквано са резултат от уринарна инфекция. Лечението на уринарната инфекция и отговорът на въпроса как най-лесно да изчистим бактериите в урината, ако това лечение е ефективно.

Превенция на бактериални уринарни инфекции

Сред ключовите съвети, свързани с уринарните инфекции и тяхната превенция, са:

-          Пийте много вода, като водата е важна и за проофилактиката и по време на лечението.

-          Не оставяйте нелекувани вагиналните инфекции.

-          Посещавайте тоалетната веднага при нужда. Не се стискайте.

-          Посетете тоалетната след полов контакт.

-          Консумирайте червени боровинки или пийте сок от тях. Те са вкусен и полезен начин за превенция на уринарни инфекции благодарение на сдържащите се  тях вещества, които пречат на бактериите E. coli да се задържат към лигавицата на пикочните пътища.

Важно е обаче да уведомете Вашия лекар, ако приемате сок от червена боровинка, тъй като той може да промени ефективността на някои антибиотици. Ето защо се препоръчва лекарска консултация при наличие на бактерии в урината, дори да протича инфекцията безсимптомно или леко и да няма причини за притеснения.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес